La modalitat de salts és una de les més desconegudes dins el mon de la natació. I a Catalunya fa molts anys que s’han plantat diverses llavors que ara comencen a donar fruit. Parlem de Max Liñán i Pau Comas, dos joves saltadors de 16 anys del Club Natació Barcelona que acaben el 2021 havent participat en un Mundial Júnior i aconseguint arribar a les finals.

Joves, però amb un gran futur

El fet de participar en un Mundial va ser un pas més en la carrera esportiva d’aquests dos joves saltadors. En Max Liñán és un especialista del trampolí de tres metres i de la plataforma de 10, mentre que en Pau Comas salta des del trampolí d’1 i 3 metres.

Un dels seus entrenadors és l’Agustín Sánchez, responsable del grup de tecnificació de la Federació Catalana. Per a ell, “en Pau i en Max són dos joves talents i que tenen una gran projecció”. Una projecció que els va permetre participar en el Mundial Júnior disputat a Kíev. A Ucraïna, en Pau va ser novè en el trampolí d’un metre i, vuitè, en el de tres. Per a ell, participar en un Mundial va ser tota una experiència, “tot i tenir algunes errades van ser pels nervis i no pas perquè no sabéssim fer els salts”. Una opinió que comparteix el seu company. Max Liñán va acabar onzè en els tres metres i sisè en la plataforma de 10. Per a aquest jove, nascut a França, “el Mundial va anar molt bé. Un cop controlats els nervis, les coses van anar millor”.

Pensant en la categoria absoluta

De moment, els dos saltadors del CN Barcelona encara estan en edat júnior, tot i que ja han competit en alguns campionats estatals en la categoria absoluta. Aquest és el seu primer objectiu i, evidentment, no es queden amb aquest. Els Jocs Olímpics ara són un somni, però en Pau assegura que “tots els esportistes somiem amb uns Jocs Olímpics i, en el meu cas, també, en ser un metge en un futur”. De la seva banda, en Max prefereix “la fórmula Simeone del partit a partit. És un somni que està allà, però que cal treballar molt”.

El seu entrenador, l’Agustín Sánchez, comparteix i amplia aquest punt de vista. Per al responsable del grup de tecnificació del CAR de Sant Cugat, “París 2024 està a la ment de tots, però cal anar amb prudència. No puc prometre coses que són difícils de complir”.

Uns inicis curiosos

Els salts són una de les especialitats menys practicades dins dels federats de la Federació Catalana de Natació. Són pocs els esportistes que s’encaminen cap als trampolins i les plataformes i no continuen nedant o jugant a waterpolo. En Pau va deixar la natació quan competia a la Piscina Sant Jordi, mentre que en Max es va inspirar quan anava a buscar la seva germana, que practicava natació sincronitzada.