L’enderrocament del Miniestadi començarà aquest mes d’octubre i finalitzarà sis mesos després, al voltant del mes de març del 2020. El Barça ha escollit la demolició en detriment d’altres metodologies com la voladura perquè les dimensions de l’estadi permeten aquest tipus de procediment més controlat i sostenible, fet que possibilita, també, reaprofitar més del 80 % dels materials.

Enderrocament en tres àmbits

L’enderrocament es farà de forma gradual i per tal de minimitzar l’impacte entre els veïns i els usuaris de les instal·lacions del FC Barcelona. Per aquest motiu tindrà tres àmbits d’actuació.

  1. Demolició del Miniestadi. Fins al febrer del 2020. Aquesta part inclou el desmantellament, la cimentació i el condicionament del terreny. Una de les coses més curioses és que el terreny de joc de l’estadi es troba tres metres per sota del carrer i ha de quedar, aproximadament, un metre per sota o per sobre per evitar possibles problemes de seguretat i fangals al carrer els dies de pluja.
  2. Instal·lacions de l’FCB Escola. Inclou la retirada de la gespa artificial dels camps de futbol que hi ha per sobre del Miniestadi i la resta d’elements com murs, paviments i graderies. Aquesta fase es farà paral·lelament, però durarà molt menys, fins a finals de novembre.
  3. Passarel·la entre el Palau Blaugrana i el Miniestadi. Està previst que s’acabi el gener del 2020, i es farà sense que hi hagi afectació de la rampa que dona accés al Palau.
Enderrocament Miniestadi 2019
FC Barcelona

Reciclatge

Els seients del Miniestadi es donaran a entitats esportives o escoles que prèviament ho han sol·licitat. L’estadi té una capacitat de 15.276 espectadors. Els elements que no siguin pedra o formigó i que puguin ser reciclats, com ara mobiliari de fusta, plàstic, paper, cartró i instal·lacions elèctriques, entre d’altres, també tindran una segona vida. També es podran reciclar les peces de la passarel·la. Tot el que sigui formigó, acer o la gespa artificial seran reciclats al 100 %.

Animals protegits i arbrat

El club també ha tingut present la fauna i la flora del voltant de les instal·lacions. Per exemple, es té constància d’una colònia de gats, que ja ha estat traslladada, i de la presència de ratpenats. Per a aquests s’ha construït un niu especial al recinte amb una capacitat per a 400 animals. Ja es té constància que alguns s’hi han instal·lat. Amb l’arbrat, i després d’un estudi amb Parcs i Jardins i Protecció del Verd de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha acordat que es respectaran el 85 % dels arbres existents. La resta seran trasplantats o resguardats en vivers temporals.

Enderrocament Miniestadi 2019
FC Barcelona

I després de l’enderrocament?

Una vegada acabi tot el procés, l’espai estarà preparat per a les instal·lacions del nou Espai Barça annexes al Camp Nou. N’hi haurà quatre: el Nou Palau Blaugrana, amb capacitat per a més de 12.000 espectadors, el Petit Palau, la Pista de Gel i les instal·lacions de la Barça Escola. Aquestes obres no està previst que acabin abans del 2022.