Pensa globalment, actua localment. Una dita que va com anell al dit per al derbi Sant Andreu – Europa d’aquest diumenge, 28 de gener, que betevé emetrà en directe. El club quadribarrat ha venut entrades a 24 països diferents, la qual cosa demostra l’interès que hi ha pel derbi barceloní de més alt nivell futbolístic.

El cas d’en Jan, un neerlandès que busca una experiència local

El Jan Grobbe és dels Països Baixos i anirà a veure el derbi aprofitant que és a Barcelona durant un parell de setmanes. El cap de setmana el visitarà un bon amic i tenen entrades per veure dos partits: el Barça – Vila-real de dissabte i el Sant Andreu – Europa de diumenge. El Jan vol mostrar-li al seu amic alguna experiència “més local” i reconeix que tenen més ganes d’anar a veure el derbi que el partit de Montjuïc.

Fa 11 anys, el Jan ja va estar a Barcelona i aleshores buscava un equip. Va provar amb l’Europa, amb qui va entrenar dos o tres mesos, però no el van acabar fitxant. Arran d’això, va conèixer els escapulats. Ara, va intentar portar el seu amic a un partit de l’Europa, però va veure que no jugaven de locals. La sorpresa va ser quan es va assabentar que hi havia derbi i no va dubtar a comprar les entrades tan bon punt es van obrir al públic en general. Assegura que ha vist vídeos a internet de derbis passats i que l’ambient és increïble, mentre remarca que no donen suport a cap dels dos barcelonins: “Per nosaltres és un suport neutral. Ens agrada l’ambient i esperem que sigui un matx igualat. No som de cap dels dos equips“.

James Hughes, un irlandès enamorat del Sant Andreu

El cas del James Hughes és diferent. Aquest irlandès va conèixer la parella actual a la seva Dublín natal i van venir cap a Catalunya. Viuen a Cerdanyola i ell treballa a Cerdanyola, i tan bon punt la seva parella li va parlar del Sant Andreu, es va enamorar dels quadribarrats: “Em vaig interessar molt pel Sant Andreu quan vaig descobrir el club. És un club meravellós. Va ser un amor a primera vista amb el club“.

Al James li encanta el futbol, i volia un equip a qui poder seguir a Barcelona. “No em puc pagar els 50 euros o més que costa cada entrada per veure el Barça”, reconeix. El Sant Andreu, un club que li recorda molt al Bohemians, l’equip de Dublín, la seva ciutat: “M’encanta la representació de la identitat catalana. Em recorda el meu equip de Dublín, el Bohemians. Els dos clubs són molt semblants en ideologia i opinions. La passió i l’ambient dels seguidors em recorda el meu equip”.

El que més agrada dels derbis al James Hughes és que sempre hi ha “un ambient molt intens, amb hostilitat. No saps mai què passarà. És excitant”.