Amb el Roc Massaguer, Outconsumer, us expliquem com l’empresa Konami va convertir el seu videojoc de futbol, el PES, en el més venut i jugat del món, i com s’ho va fer EA Sports per canviar la tendència i destronar en el que fins llavors era el rei dels videojocs de futbol. Fem un repàs de la història entre els dos grans rivals: FIFA (d’EA Sports) i Pro Evolution Soccer (de Konami).

Els dos videojocs apareixen a la dècada dels 90

Ens situem al 1993, Electronic Arts publica el FIFA International Soccer, amb llicència de seleccions per la Megadrive. Va ser una revolució i era molt millor que la competència. Però al 1997 Konami va entrar a jugar amb International Superstar Soccer per la primera Playstation, sense llicències, però amb un “gameplay” molt més pausat i realista.
Konami va seguir dominant també la Playstation 2, sent famosos els seus noms inventats com ara Roberto Larcos o Batustita. Mentrestant, FIFA 2002 apostava per les llicències i tenia més de 400 equips amb els noms i els escuts correctes.

Electronic Arts canvia la jugabilitat als 2000

EA no es volia quedar enrere i va començar a ser més ambiciós. A més d’emmirallar-se amb el “gameplay” del PES va voler fer un salt amb l’arribada de la PS3 el 2006-07. Mentrestant, Konami se centrava en el realisme de les cares i cossos dels jugadors, però sense llicències i sense actualitzar el motor gràfic.

FIFA supera el PES amb l’Ultimate Team

Al 2009 tot va canviar. Per primer cop, FIFA va vendre més que PES (8,7 milions per 6,9 milions) i un dels motius, a més de la tendència dels darrers anys, va ser el mode Ultimate Team. Al principi va ser de pagament i molt reduït però, ben aviat, va començar a generar diners extra i a moure els jugadors cap a EA, que se centrava en el joc en línia. Des d’aquest moment, la tendència no ha canviat. FIFA cada cop ven més i PES, menys. En aquest punt PES ha intentat combatre guanyant algunes llicències, com les del Barça o la Juventus, però no ha sigut suficient. FIFA ha estat molt més profund en modes de joc i realisme.

Més vendes, més ingressos per Ultimate Team equival a més diners per gastar en llicències. Fins al punt que Konami va decidir parar un any i aprofitar la nova generació de consoles per recuperar la posició amb un joc gratuït.

El fracàs de l’eFootball, l’últim intent de Konami

A finals de setembre del 2021 va sortir al mercat el joc eFootball 2022, de Konami. S’esperava una revolució perquè el joc és gratuït i arriba després d’un any de pausa per part dels creadors de Pro Evolution Soccer que volien arribar amb la “nextgen” i fer-ho de la millor manera possible. Però el joc és un fracàs, el nivell és molt baix i els jugadors ja s’han queixat. L’experiment ha estat un fracàs. I què ens espera al futur? Konami ha demanat perdó per la baixa qualitat del joc i diu que l’anirà millorant amb el temps. Mentrestant, EA pot perdre la llicència de la FIFA, qui els demana més diners per usar el nom i el logo i que abusin menys de les caixes de botí.