El vídeo que Real Madrid TV va fer públic en què s’insinua que el Barça era l’equip del règim ha suscitat nombroses reaccions. Des de betevé hem volgut buscar una veu de referència i hem entrevistat Carles Santacana, doctor en història contemporània especialitzat en història cultural, història social i de l’esport i història del franquisme. Entre altres coses, Santacana ha destacat que “el Madrid era el millor ambaixador del règim franquista“, tal com va explicar el ministre d’Exteriors de l’època, Fernando María Castiella.

El Madrid i el règim

Carles Santacana ha dit que el Madrid d’abans de la Guerra Civil lluitava per ser el primer club de Madrid perquè en els primers anys del franquisme l’equip més proper al règim era l’Atlético Aviación (proper als militars i que després es va transformar en l’Atlètic de Madrid). Ara bé, després de la intervenció del Govern espanyol en el fitxatge de Di Stefano (amb la disputa amb el Barça) el Madrid va començar a tenir eines per aconseguir èxits i per ser la representació de l’espai franquista a Europa.

Santacana ha explicat que “els vincles entre el Madrid i el règim eren molt importants perquè el club blanc va guanyar les primers Copes d’Europa i per a un país que estava sortint de l’aïllament era molt important“. Per aquest motiu, el ministre d’Exteriors entre el 1957 i el 1969 Fernando María Castiella va dir (i el butlletí del Reial Madrid ho va reproduir) que per a Espanya “la millor ambaixada era el Reial Madrid“.

Carles Santacana: “El vídeo ha estat una paradoxa”

Carles Santacana ha explicat, després de veure el vídeo, que “ha estat una paradoxa. D’imatges de l’època n’hi ha moltes, però depenent del context tenen un valor o un altre. M’he quedat bastant sorprès perquè d’inauguracions n’hi ha moltes i totes són iguals perquè en totes hi ha autoritats civils, militars, religioses i quan més important hi havia, de més rang“, com és el cas de la inauguració del Camp Nou.

Carles Santacana ha dit que “el futbol no es podia fer clandestinament i com que s’havia de treballar en la legalitat tot l’esport havia de passar pel control del partit a través de la Delegación Nacional del Deporte, organisme que ho decidia tot”. Per aquest motiu, l’historiador ha explicat que si un club volia aconseguir una subvenció l’havia de demanar a aquesta delegació, però no només el Barça amb el Camp Nou o el Palau Blaugrana, sinó qualsevol altre, com per exemple la pista de gel del Reial Madrid o la piscina del Reus Ploms. Per tant, acaba explicant Carles Santacana, “tothom que viu en la legalitat pot dir que es pot convertir en l’equip del règim perquè serien tots. No té cap sentit“.