Després de sis seus diferents en tot el territori espanyol, en les quals els equips s’han anat classificant fins arribar al màster final a la Ciutat Comtal, l’Herbalife 3×3 Series ha dit adeu a aquesta edició amb èxit de participació i assistència a Barcelona.

El torneig ha celebrat, en la seva última jornada, els partits de quarts de final, semifinal i gran final, tant de categoria masculina com femenina, i un concurs de triples per al delit dels aficionats.

L’equip guanyador en categoria femenina ha estat el Be Goat Team format majoritàriament per jugadores catalanes. La jugadora nascuda a Terrassa i que acaba de fitxar pel Casademont Saragossa, Helena Oma, va anotar la cistella decisiva a la pròrroga. La resta de l’equip el formen Georgina Bahí, que aquest any tornarà a jugar al Cadí La Seu, María Sall i Paula Estebas de Logronyo.

Pel que fa a la categoria masculina el guanyador ha estat el Bàsquet Girona 3×3. És l’equip més veterà i està format pel català, Àlex Llorca, Nacho Martin, jugador de l’Estudiantes, Sergio de la Fuente, que juga al Valladolid de la LEB Or, i Javi Vega. L’equip gironí va ser el clar dominador de la competició.

Un torneig amb regust de la Lliga Endesa

El 3×3 cada cop s’està professionalitzant més, i una prova d’això és la creació d’equips en què la majoria de jugadors són professionals. Alguns fins i tot han arribat a jugar a la lliga ACB.

Un exemple ben clar és l’equip Bàsquet Girona, que té jugadors com Nacho Martín, Àlex Llorca o Sergio de la Fuente, tots amb experiència en la màxima categoria espanyola en equips com el Manresa, el Valladolid o l’Estudiantes, i que parteixen com a màxims favorits per endur-se el primer premi.

El 3×3, una modalitat cada cop més popular

Tant l’organització del torneig com els jugadors han celebrat l’alta inscripció d’equips i la pujada de nivell respecte de l’any passat, que demostra que el 3×3 cada cop guanya més popularitat.

Nacho Martín s’ha mostrat satisfet respecte de l’evolució que ha fet el 3×3: “Al principi només s’hi jugava a l’estiu per passar-s’ho bé, però ara els jugadors s’ho prenen més seriosament i ja veuen aquesta modalitat com una altra opció professional. Queda molta feina per fer, però pas a pas s’està arribant a l’objectiu.”

Elisa Aguilar, que va ser jugadora de la selecció espanyola femenina i ara és directora de competicions de la Federació Espanyola de Bàsquet, admet que Espanya arriba tard en la professionalització del 3×3 en comparació amb altres països, com el Japó o Alemanya, però que estan treballant per poder crear una lliga única a nivell nacional en un futur proper gràcies a tornejos com l’Herbalife.

Premis econòmics per als finalistes i puntuació al rànquing FIBA

Els guanyadors i guanyadores del campionat s’enduen 2.400 euros, però els equips finalistes i els semifinalistes tampoc se’n van amb les mans buides i reben un incentiu econòmic de 1.600 i 800 euros, respectivament.

A més, els jugadors guardonats reben puntuació per al rànquing FIBA 3×3, molt important per als professionals, ja que és a partir d’aquesta classificació que poden ser candidats a jugar amb la selecció espanyola absoluta. Dels quatre jugadors que formen el combinat estatal, els dos primers han d’estar entre els 10 millors del rànquing nacional, i el tercer i el quart, entre els cinquanta millors.