Joan Laporta

(EFE/Redacció) El Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) ha desestimat el recurs del Barça contra la multa de 500.000 euros que li va imposar la UEFA per declarar erròniament, a l’exercici 2022, beneficis per l’alienació d’actius intangibles —diferents de traspassos de jugadors— que no són ingressos rellevants, segons la normativa.

Mig milió d’euros per un error del Barça, segons la UEFA

La UEFA no reconeix com a ingressos rellevants els procedents de la venda dels drets de televisió que el club va fer el 2022, quan va activar la primera “palanca” per recuperar la solvència econòmica, i la primera cambra de l’òrgan de Control Financer de Clubs (CFCB ) va sancionar el club el juliol del 2023.

Després d’avaluar els exercicis 2019, 2020, 2021 i 2022, la cambra va concloure que el club havia violat intencionadament la seva normativa, en reportar com a ingressos rellevants els procedents de la venda de drets audiovisuals, per import de 267.089.000 euros, corresponents al període de presentació d’informes que va finalitzar el 2022.

La venda comprèn el 10 % dels drets televisius del club relacionats amb el campionat nacional espanyol durant un període de 25 anys, segons que precisa la sentència del TAS.

El club va recórrer contra la sanció davant la cambra d’apel·lacions del mateix òrgan de la UEFA, en considerar-la desproporcionada per unes operacions que La Lliga va considerar adequades, però la reclamació va ser desestimada l’octubre de l’any passat i va traslladar el cas al TAS.

“Multa inferior no seria prou dissuasiva”

Entre els arguments per mantenir la sanció, el panell considera que “la naturalesa intencional de la infracció juntament amb l´important impacte d´una sobreestimació dels ingressos rellevants per una suma de 267 milions d’euros en una sola temporada fan que la infracció sigui greu i justifiquen també una sanció severa”.

També que el fet que es tracti aparentment d’una primera infracció del Barcelona a la normativa no es pot considerar un factor atenuant. “Més aviat, si es tractés d’una segona infracció, es podria tenir en compte com un factor agreujant”. De fet, l’article 26.02 de les Normes de procediment de l’Òrgan de Control Financer de Clubs de la UEFA (CFCB) estableix que la reincidència es considera una circumstància agreujant.

El TAS també ha dictat que el Barça haurà de pagar 10.000 francs suís per despeses de la UEFA en aquest procediment.