La periodista Ana Polo ens recomana diversos llibres de cara a Sant Jordi en una nova secció del ‘btvesports en femení‘. Llibres relacionats amb l’esport i amb dones com a eix central, lectures recomanades sobre llibres d’esport amb perspectiva de gènere i diversa. Aquesta és la llista:

Les recomanacions per Sant Jordi d’Ana Polo

1. ‘NO LAS LLAMES CHICAS, LLÁMALAS FUTBOLISTAS‘, de DANAE BORONAT

Poca sorpresa amaga aquest títol. A partir de testimonis i referents d’actualitat del futbol femení, es toquen els temes més importants per visibilitzar la realitat del futbol femení, que està en expansió però que encara té molt camp per córrer. Si voleu entendre què significa avui dia ser dona i futbolista i quin és el camí que han hagut de recórrer per arribar fins aquí, aquest és el vostre llibre.

2. ‘MÁS QUE OLÍMPICAS: MUJERES QUE DEJARON HUELLA MÁS ALLÁ DEL DEPORTE‘, de PALOMA DEL RÍO
Recull d’històries de dones esportistes, olímpiques i paralímpiques, que han aconseguit destacar en les seves carreres esportives tot i tenir-ho tot en contra. La mítica Paloma del Río fa un retrat d’aquestes dones i de les seves vides, que han destinat a perseguir els seus somnis enfrontant-se a tota mena de dificultats econòmiques, socials i culturals. Té l’afegit que mentre el vas llegint pots anar “sentint” la seva
veu, que tenim totes instal·ladíssima al cervell després de tants estius d’olimpíades.

3. ‘LA MARATONIANA: LA CARRERA QUE REVOLUCIONÓ EL DEPORTE FEMENINO‘, de KATHRINE SWITZER
Autobiografia de Kathrine Switzer, que va ser la primera dona a córrer oficialment la marató de Boston. Segur que recordeu la imatge d’ella corrent i els organitzadors de la marató intentant-la fer fora violentament. Història de l’esport. Una dona que va lluitar per elevar el nivell de l’atletisme femení als anys 70 i que fins i tot va guanyar la Marató de Nova York al 74. També va lluitar per impulsar curses exclusives per dones i per aconseguir que el COI inclogués la marató femenina al programa olímpic, cosa que no va passar fins a Los Angeles’84.

4. ‘MUJERES EN EL DEPORTE‘, de RACHEL IGNOTOFSKY
Repàs d’històries de 50 esportistes destacades des de l’any 1800 fins a l’actualitat. Una enciclopèdia bàsica de les dones a l’esport. Dones que han estat pioneres a les seves disciplines, olímpiques i batedores de rècords. Des de Serena Williams o Simon Biles fins a campiones no tan conegudes, com per exemple Toni Stone, que va ser la primera dona que va jugar a beisbol a la lliga professional masculina o la pionera de l’skate: Patti Maggie. També hi ha una part d’estadístiques i infografies sobre diferències salarials, recursos econòmics, atenció mediàtica i totes aquestes coses que sempre són menys quan es tracta d’esport femení.

5. ‘ELLES COMPETEIXEN‘, d’ANNA BALLBONA
Anna Ballbona parla amb algunes de les esportistes més importants del nostre país, que han obert camí i que han estat referents en àmbits on elles no n’havien tingut.
Aliona Bolsova, Laia Sanz, Roser Tarragó, Núria Picas, Mireia Vicente, Anna Quintana, Laia Palau, Olga Viza i Inma Puig són alguns dels testimonis que expliquen les seves trajectòries, dificultats i aprenentatges.

6. ‘EL VESTUARIO DE COLOR ROSA‘, de PATRICIA NELL WARREN
Interessantíssim llibre que fa un repàs a la història de l’esport des d’una perspectiva diversa, posant el focus en com de difícil ha estat sempre ser esportista i membre de la comunitat LGTBI, i deixa de
manifest que encara que ens sembli que siguin un binomi impossible de combinar, d’exemples al llarg de la història n’hi ha, n’hi ha hagut i n’hi haurà.

7. ‘SUPERHEROÏNES DE L’ESPORT
I per als més petits de la casa, aquest recull de deu contes sobre esportistes reals que ajudaran les criatures que tinguem a prop a conèixer la història de nous referents com Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona
Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa.
Està escrit per deu dones periodistes que les coneixen molt bé: Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego,
Helena Condis i Laia Bonals, i l’il·lustren deu dones que s’han ajuntat per fer un llibre senzill i bonic que animi els infants a fer esport.

La guia feminista d’Ana Polo

A banda de les recomanacions relacionades amb les dones i l’esport, també hem de fer esment al llibre que l’Ana Polo ha escrit i que signarà per Sant Jordi: ‘La meva primera guia feminista’, una publicació per a infants i famílies per reconèixer els comportaments masclistes. Una publicació que tracta d’explicar conceptes clau com el feminisme, l’heteropatriarcat, la pressió estètica —que majoritàriament pateixen les dones— o els rols de gènere, entre d’altres.

Comparteix a: