El 7 d’agost del 1992, l’Estadi Olímpic de Montjuïc va viure un dels moments més icònics de la història de l’olimpisme. Aquell dia es disputava la final dels 10.000 metres femenins, una prova que va acabar amb la victòria de l’etíop Derartu Tulu i la segona posició de la sud-africana Elana Meyer. Totes dues acabaven de trencar dues barreres, tot i que elles asseguren que no n’eren del tot conscients. Ara, 30 anys després, s’han tornat a trobar i ho han fet a l’estadi que les va situar a l’Olimp dels esportistes.

Una nova abraçada 30 anys després

La imatge de Derartu Tulu i Elana Meyer abraçades un cop acabada la cursa va donar la volta al món. Totes dues havien fet història. Tulu s’havia convertit en la primera dona africana negra a guanyar una medalla d’or olímpica, mentre que Meyer va atorgar a Sud-Àfrica la seva primera medalla olímpica després de 32 anys i un cop aixecat el veto del Comitè Olímpic al país a conseqüència de l’apartheid .

Tres dècades després, les dues exatletes s’han tornat a trobar en el mateix escenari que les va convertir en mites. Ho ha fet en aquell mateix escenari que les va situar a l’Olimp dels esportistes. L’Estadi Olímpic Lluis Companys ha tornat a ajuntar-les i com s’esperava, l’emoció hi ha estat ben present. Per Derartu Tulu, que actualment és la presidenta de la Federació Etíop d’Atletisme, el final de la cursa dels 10.000 metres “va ser un moment molt feliç i excitant per a nosaltres dues. He de dir que no sabia parlar anglès, però vaig compartir les seves emocions i em vaig unir a ella amb els mateixos sentiments. Estàvem molt emocionades i, malgrat no tenir paraules, teníem les emocions.”

Unes sensacions semblants va tenir Elana Meyer. La sud-africana, ambaixadora de la Marató de Ciutat del Cap, té molt present l’última volta, la vint-i-sisena perquè “”va ser una gran celebració per a mi quan vaig fer l’última volta. Va ser una gran celebració per recordar molts atletes de Sud-àfrica que no havien pogut competir en uns Jocs Olímpics.”

El retorn de les dues atletes a Barcelona, ha servit, a més perquè un trosset d’aquest història es quedi a Barcelona. Elana Meyer ha regalat al Museu Olímpic la bandera amb la qual va fer la volta d’honor amb les anelles olímpiques i els incipients colors de la nova ensenya sud-africana.