L’arribada de les altes pressions

ha afavorit des de fa un parell de dies l’encalmament del vent i la reaparició del fenomen de la inversió tèrmica, habitual en nits tranquil·les i serenes dels mesos freds de l’any. La manca de vent ha implicat que la nit de dimecres a dijous l’aire més fred -més dens- es diposités cap a les zones més fondes i enclotades de l’interior i el prelitoral, on s’han registrat temperatures mínimes més baixes que els dels observatoris situats a més altura.

Diverses estacions del Servei Meteorològic de Catalunya i de Meteoclimatic han detectat aquesta anomalia tèrmica. Al puig Sesolles, com a exemple, al Montseny, a gairebé 1.700 m, la temperatura mínima ha estat de 2,4 ºC mentre que a Vilanova del Vallès, a tocar del riu Mogent i a 100 metres d’altura, el termòmetre s’ha desplomat fins a -1,2 ºC de matinada. Un cas semblant s’ha produït a Montserrat, amb una mínima de 5,9 ºC a la cota 900 m, però de -3,2 ºC a tocar del riu Llobregat, al Pont de Vilomara.

La ciutat de Barcelona ha experimentat el fenomen de la inversió tèrmica, malgrat que també s’ha manifestat l’efecte illa de calor, que implica valors més elevats de temperatura al centre de la ciutat que a la perifèria. En qualsevol cas, però, les temperatures més baixes s’han anotat a zones baixes i pròximes al passadís del riu Besòs o el Llobregat, per on s’escola l’aire fred acumulat al fons de la plana vallesana. A l’estació de la Verneda, a tocar del Besòs, la temperatura mínima ha estat només de 5 ºC mentre que al Maduixer (280 m) no han baixat de 9,9 ºC o a l’Observatori Fabra, de 8,8 ºC.

L’estancament de l’aire fred a prop del sòl també dificulta la dispersió de la contaminació, que s’acumula damunt de la ciutat. Aquest matí els nivells de partícules ja eren moderats a Barcelona i l’estació de l’Eixample ja assolia els 150 micrograms/m3 de NO2, un nivell qualificat de ‘regular’ segons l’escala de l’Ajuntament. Es preveu que aquests nivells vagin a més de cara als pròxims dies.

Com a repte experimental a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, ens hem desplaçat fins a la platja de Llevant, a tocar del Fòrum, per tal d’analitzar la inversió tèrmica i enregistrar la temperatura del sòl. Podeu recuperar l’experiment i les imatges aquí:

Comparteix a: