Per correu ordinari o de manera presencial. Són les dues maneres com es pot participar en la consulta oberta a Gràcia sobre el canvi -o no- de nom del carrer del Secretari Coloma. El marge per participar-hi és fins al 15 de desembre, i de moment, ja hi ha més de 2.201 persones, majors de 16 anys, que han rebut a casa tot el material per participar-hi: una carta amb un full explicatiu, la butlleta de votació i un sobre franquejat. Amb aquests elements i un número identificatiu a cada carta es podrà fer la votació, o bé per correu, o bé presencialment en una urna ubicada a la seu del districte de Gràcia. La pregunta que s’hi inclou és: “Vol que el seu carrer torni a denominar-se Pau Alsina?”.

Un cop finalitzada la consulta, la Ponència de Nomenclàtor de la ciutat serà qui haurà de validar el canvi de nom, si és que aquesta opció és la triada pels veïns.

Un nom de carrer polèmic

El plenari de Gràcia ja va aprovar anteriorment l’eliminació del nom del secretari Coloma, considerada una de les figures que va introduir la inquisició a Catalunya i va signar l’expulsió dels jueus el 1492.

Abans d’aquest nom, el carrer s’havia anomenat de Pau Alsina, el primer diputat obrer. La consellera de Nomenclàtor i Memòria Històrica, Àngels Tomàs, recorda que al districte “no teníem una normativa“, però apunta dos antecedents: “el canvi de nom de la plaça de la Vila de Gràcia i el de l’avinguda de Vallcarca, que abans es deia avinguda de l’Hospital Militar”. En aquest sentit, Tomàs afegeix que, a diferència del cas del carrer del Secretari Coloma, es tractava de “posar-los noms diferents, no de restituir-los”. El més similar a una restitució que s’ha fet al districte ha estat el del bateig de la plaça del Cinc d’Oros, que ha estat, segons Àngels Tomàs, “com una restitució d’un nom popular” i no pas oficial.