Aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, hem pogut parlar amb tot l’equip del Centro de Astrobiologia, un organisme públic del CSIC i l’INTA associat al NASA Astrobiology Institute.
Javier Gómez, l’investigador principal de l’instrument REMS (Rover Enviromental Monitoring Stations), he explicat que l’objectiu de REMS és estudiar l’entorn atmosfèric de Mart al voltant del receptor Curiosity. El Curiosity es troba al cràter Gale, a l’equador de Mart.
Gómez ha destacat que el Planeta Vermell és molt interessant per a la comunitat científica, sobretot per saber si va albergar algun tipus de vida en el passat. Per desxifrar-ho és necessari saber com són els hàbitats actualment i el Curiosity contribueix a esbrinar-no.
L’investigador Jorge Pla ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que Mart té estacions com la Terra pel fet que el seu eix de rotació és similar al nostre. La seva òrbita al voltant del Sol és més gran -es troba més lluny d’aquest astre- un fet que implica que l’any marcià duri el doble que el de la Terra i que les estacions de l’any tinguin una duració variable. L’òrbita de Mart, més el·líptica al voltant del Sol, fa que les estacions al l’hemisferi sud siguin molt més extremes que a l’hemisferi nord.
L’atmosfera marciana és molt tènue, molt fina, amb una pressió unes 100 vegades inferior a la terrestre, és per això que els processos atmosfèrics són dinàmicament menys potents que els nostres. S’hi han observat núvols de gel de CO2 i també alguns núvols de gel (d’aigua), malgrat que el contingut d’aigua és tan baix que implica que faci milions d’anys que no hi plou. Sí que s’ha observat neu de gel sec, de CO2, als pols.
Pla ha explicat que Mart és tan fred perquè es troba 1,5 vegades més lluny del Sol que la Terra, i que la seva atmosfera tan feble no té la propietat de retenir l’escalfor que hi entra. Ha posat el símil amb un habitatge: en el cas de Mart la calefacció d’aquest habitacle seria menys potent que a la Terra i, a més, a Mart hi hauria totes les finestres obertes. Ha destacat que la diferència de temperatura entre el dia i la nit pot ser de fins a 80 graus.
Antonio Molina, geòleg i també investigador de l’instrument REMS, ha explicat que la NASA fa pública la informació que obté de Mart, malgrat que la reté durant uns sis mesos perquè estigui a disposició de la comunitat científica. Tot i fer-se pública després, sol ser un tipus d’informació difícil d’interpretar. És per aquest motiu que el Centro de Astrobiologia ha creat una aplicació, un giny, que publica la informació meteorològica referent al dia anterior marcià, és a dir, el Sol anterior marcià.
Per tal de fer més entenedora aquesta informació, a banda, cada dos mesos terrestres (un mes marcià) publiquen un informe complet d’allò que ha passat atmosfèricament parlant, posant-hi exemples comparatius amb els fenòmens que coneixem a la Terra.
L’App Rems Mars Weather ofereix dades com la temperatura màxima i mínima de l’aire o del sol, la pressió atmosfèrica i les gràfiques de com han anat evolucionant aquestes variables al llarg del temps.
Molina ha explicat, finalment, que la baixa densitat de l’atmosfera fa que l’escalfor del Sol només quedi a nivell de terra i que pràcticament no es transmeti a l’aire. És per aquest motiu que la temperatura que podrien sentir els nostres peus seria molt diferent de la que sentiria el nostre cap.
A continuació podeu recuperar l’entrevista sencera realitzada als científics del Centro de Astrobiología: