trilla habitatge social

(ACN) Viure en un pis de lloguer s’està cronificant i aquesta és l’única opció per a una part creixent de la població. És la conclusió de l’estudi de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), ‘De propietaris a inquilins’. Segons el treball, la cronificació del lloguer té a veure amb els ingressos i la capacitat de comprar un habitatge però també amb les baixes expectatives d’heretar un immoble, així com les barreres per accedir a una propietat. D’acord amb una enquesta a un miler de casos de lloguer a Barcelona i també a Madrid, set de cada 10 llogaters no espera heretar un habitatge. Tot plegat, avisen els investigadors, “condemna” els llogaters a fer de la seva situació una opció a llarg termini.

La recerca recull diverses xifres oficials ja conegudes sobre la situació del lloguer i n’aporta de noves. De les xifres oficials destaca que el nombre de llars de lloguer ha passat del 38 % al 44,1 % a Barcelona només entre 2017 i 2022. També es menciona que el 54,7 % de la població que viu de lloguer a la capital catalana té més de 34 anys. Així, se subratlla que cada cop més gent viu de lloguer, però també per més temps i sense ser tan jove.

El 70 % de llogaters a Barcelona no espera heretar un habitatge

Segons l’enquesta, set de cada 10 llogaters de Barcelona no esperen heretar un habitatge. La població amb més expectativa d’herència són els espanyols de 16 a 34 anys (46,8 % a Barcelona i 54,1 % a Madrid) i la que menys, després de les persones grans de 65 anys o més, són els estrangers entre 35 i 64 anys (18 % a Barcelona i 17,1 % a Madrid).

Mercat immobiliari

La investigació també analitza el mercat immobiliari i recopila dades com ara que entre 2008 i 2020, gairebé la meitat dels habitatges comprats són d’empreses amb més de vuit immobles. Així, subratlla que la propietat d’habitatges es concentra cada cop més en mans d’aquells que ja tenen béns immobles. De fet, apunta que en l’última dècada el nombre de grans propietaris —amb 10 habitatges o més— ha augmentat un 20 %.

A més a més, assenyala que la dinàmica del mercat actual, caracteritzada per preus de compravenda i tipus d’interès elevats, restringeix encara més l’accés a la propietat. “La meitat de les transaccions d’habitatge són fetes per persones que ja posseeixen propietats, i una gran part de les compres s’efectua al comptat. Això agreuja la situació per als llogaters, que es veuen atrapats en un cicle de lloguer a preu de mercat sense perspectives clares de millorar la seva situació”, exposen els investigadors.

Augmentar el parc públic d’habitatge i recuperar pisos turístics

La radiografia feta per l’estudi de l’IDRA va acompanyada de recomanacions i conclusions a les administracions per dissenyar polítiques públiques que facilitin l’accés a l’habitatge. Una de les recomanacions és incrementar l’oferta de lloguer residencial de llarga durada i a preu regulat a través de la mobilització del parc existent d’habitatges que ara estan infrautilitzats o en mans d’operacions immobiliàries especulatives, com els pisos turístics.