Després de convocar una manifestació el 23 de novembre pels lloguers, Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, i Miquel Serra, advocat i expresident de la Secció de Dret Civil de l’ICAB, s’han trobat al plató del betevé directe per debatre sobre la viabilitat i encaix jurídic d’una possible vaga de lloguers.

Aragonès defensa que la vaga és una resposta col·lectiva a un “sistema angoixant” en què els rendistes “viuen de manera parasitària” a costa d’inquilins que, de mitjana, “destinen la meitat del sou al lloguer”. Per la seva banda, l’advocat Miquel Serra ha precisat que actualment el sistema jurídic no considera l’impagament del lloguer com una mesura de vaga, sinó que el recull com un incompliment que a la llarga podria provocar la rescissió del contracte.

Casos injustos no denunciats per por a no renovar el contracte

Més enllà del si el terme vaga és el més adequat per descriure la proposta, Aragonès ha aprofitat per explicar que les proclames que fan serveixen “per posar sobre la taula la desigualtat que pateixen els llogaters quan firmen un contracte”. El sindicat denuncia que no es remeten a casos aïllats sinó que fa “set anys que setmanalment observen situacions injustes” que en molts casos els inquilins no denuncien per por “que no es renovi el lloguer quan s’acabi el contracte”.

L’advocat ha respost explicant que “sempre pot haver-hi casos en què es facin coses malament, però no podem fer justícia pel nostre compte”. També ha aclarit que no es pot comparar aquesta mesura amb una vaga laboral, ja que quan un treballador fa vaga ho fa renunciant a una part del sou, mentre que si es tirés endavant una vaga de lloguers els inquilins no renunciarien a viure als pisos.