Després de 113 anys d’història, aquest dissabte la Fleca Girabal tanca la persiana. Situat al número 34 del carrer de Servet, els darrers anys aquest forn ha estat regentat per Ramon Girabal, la quarta generació al capdavant del negoci. Girabal afirma que l’augment de preus i el canvi d’hàbits de consum ha fet insostenible el negoci.
En el seu últim dia, l’establiment ha realitzat una festa amb els veïns. Ha estat un comiat agredolç pels motius que han portat el negoci a tancar, però ha comptat amb uns parlaments i també amb un espectacle a càrrec d’una companyia de teatre del barri. L’objectiu de la propietat ha estat celebrar els més de 100 anys d’història de la fleca i acomiadar-se de la clientela.
Més d’un segle al barri
La fleca Girabal va ser fundada el 1909 per Bartomeu Girabal Plans, besavi del propietari actual. En el moment del seu tancament, el forn encara conserva bona part de la decoració original. Per exemple, l’enrajolat de color blanc amb una zona d’arrambador de ceràmica modernista amb motius geomètrics i florals. El 2009 l’establiment va rebre el Premi Botiga Centenària.
El barri de Sant Andreu de Palomar té una altra fleca encara més antiga, és el Forn Can Tur, que serveix pa des del 1888 al número 74 del carrer de Virgili.