113 anys després d’aixecar la persiana al número 34 del carrer de Servet, la Fleca Girabal tanca de forma definitiva el 31 de juliol. Ramon Girabal, quarta generació al capdavant del negoci, admet que la decisió s’ha cuinat a foc lent: “Després de la pandèmia hem notat una davallada de les vendes i, sumada a l’augment dels preus de totes les matèries primeres, fan que la despesa sigui inassumible”.

La clientela que diàriament hi va a comprar el pa –“sobretot, pa rodó, que diuen que el fem molt bo”– lamenta que tanqui. Diu el Ramon que no hi ha res a fer: “És un local molt gran, de 300 m2 i molt difícil de mantenir. Vull tancar sense deutes”. L’edifici forma part de la llista de comerços emblemàtics, però el propietari del forn diu que “no ens ha servit de res, no ens han ajudat”.

Festa de comiat el 30 de juliol

La fleca va ser fundada el 1909 per Bartomeu Girabal Plans, besavi del propietari actual. El forn conserva bona part de la decoració original com ara l’enrajolat de color blanc amb una zona d’arrambador de ceràmica modernista amb motius geomètrics i florals.

La propietat vol acomiadar-se de la clientela i del barri “amb una gran festa en què hi haurà parlaments i també un muntatge a càrrec d’una companyia de teatre del barri”. La celebració serà el dissabte 30 de juliol, a les 20 h, a la fleca, al carrer de Servet, 34. El barri de Sant Andreu de Palomar té una altra fleca encara més antiga, és el Forn Can Tur, que serveix pa des del 1888 al número 74 del carrer de Virgili.