El turisme ha tornat amb força a Barcelona. És el que corroboren les dades del 2022, durant el qual prop de 10 milions de persones van viatjar i fer estada a la ciutat. També ho ha notat el passeig de Gràcia, que ha vist com s’hi ha reactivat la presència de compradors estrangers. Ara bé, el nombre de visitants que van de compres a les botigues de luxe és encara lluny dels nivells prepandèmia. Segons Lluís Sans, president d’Amics del Passeig de Gràcia, el turisme extracomunitari —visitant per excel·lència d’aquest carrer— se situa un 25 % per sota de les xifres del 2019.
Turisme rus, sota mínims
Les dues nacionalitats estrella al passeig de Gràcia són la xinesa i la russa, i Sans assegura que arriben a la ciutat amb comptagotes. En el cas dels turisme xinès, només se n’ha recuperat un 15 % respecte a fa quatre anys, però es preveu que a finals d’any arribi al 70 %. Pel que fa al turisme rus, tocat per la guerra a Ucraïna, només se n’ha recuperat un 5 % i no hi ha una previsió clara de millorar les xifres.
Explica Sans que la nacionalitat que ja s’ha recuperat és l’americana, tant la dels Estats Units com la de Sud-amèrica, que ja supera els registres del 2019.
Obertura de botigues
La reactivació comercial d’aquesta via ha incentivat l’obertura de botigues. Durant el 2022 van aterrar al passeig Ralph Lauren, Etro, Lulelemon, Pepe Jeans, Hackett, Balvi Gifts, Nathalie Chandler, i Lynk & Co, entre altres firmes. Hi ha més marques que han ampliat els locals, com Rolex, que ha passat de tres a cinc aparadors. Per la seva banda, la firma holandesa de cosmètica Rituals s’instal·larà a finals d’any amb una botiga de 650 m2 dividida en tres plantes, segons avança la consultora immobiliària Laborde Marcet.
Segons Amics del Passeig de Gràcia, aquest 2022 s’han produït molts moviments comercials en aquest carrer. “Hi ha molta demanda i també molta oferta arran de la pandèmia”, explica l’associació. Actualment hi ha entre vuit i 10 locals buits esperant l’arribada de firmes.
El passeig de Gràcia és el carrer comercial més car d’Espanya, al davant de l’avinguda del Portal de l’Àngel o dels carrers de Serrano o Preciados, segons l’informe internacional Main Streets Across the World, i que situa el passeig entre els 20 carrers comercials més cars del món.