(ACN) El Tribunal Suprem ha estimat el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de 30 de juny del 2022, que va anul·lar la taxa de recollida d’escombraries aprovada pel consistori el febrer del 2020, un tribut que es cobrava al rebut de l’aigua. Aigües de Barcelona (Agbar) va recórrer la resolució del govern local.

Ara l’alt tribunal ha valorat que “el consum d’aigua presenta una correlació positiva amb la generació de residus“. El text ha apuntat que aquesta correlació es basa en el fet que el consum d’aigua depèn, entre altres factors, del nombre de persones que habiten en un domicili i el seu nivell de renda. “Tots dos són indicis explicatius racionals i suficients de la generació de residus, tal com demana el principi de qui contamina paga”, ha remarcat la sentència.

El consum d’aigua, criteri vàlid en la identificació de la producció dels residus

Per al Tribunal Suprem el principi de qui contamina paga “no exigeix la determinació prèvia i individualitzada del volum de residus generats per cada individu subjecte a la taxa pel servei de recollida, eliminació o tractament de residus sòlids urbans als efectes del càlcul de la quota tributària”.

En aquest sentit, ha subratllat que és suficient que l’informe tècnic econòmic de la taxa de recollida de residus es fonamenti “en informes que vinculin el valor del servei esmentat amb el volum d’aigua consumida i el cabal nominal de cada habitatge”. Per tot plegat, ha considerat “raonable” que s’atengui el consum d’aigua com a criteri vàlid en la identificació de la producció dels residus, tenint present també que la tarifa es quantifica no només tenint en compte el consum d’aigua, sinó també segons el cabal instal·lat a cada habitatge.

Per tant, els magistrats han conclòs que “la tarifa recull les diverses combinacions possibles entre cabals nominals i consum”, ja que aborda des d’habitatges petits amb un mínim consum fins a d’altres més grans amb amplis nivells de consum.