A partir de demà ja no veurem motxilles turqueses amb el logo d’un cangur transitant pels carrers de Barcelona. Aquest diumenge la companyia de repartiment de menjar a domicili Deliveroo és l’últim dia que opera a Espanya. La companyia farà un ERO de 3.800 treballadors a tot l’estat espanyol, dels quals 100 són treballadors de l’estructura i la resta són repartidors. Demà a les 10 del matí deixarà de repartir a les ciutats espanyoles, després que la multinacional britànica anunciés aquest estiu que el seu model de negoci no era viable si havia de contractar els repartidors, com obliga la nova llei rider.

ERO pactat en comissió ‘ad hoc’ amb l’empresa

L’acomiadament massiu dels treballadors es va pactar amb l’empresa a través d’una comissió ‘ad hoc’ amb la companyia britànica a través d’un grup de treballadors partidaris amb l’empresa, ja que la companyia no tenia comitè (ja que els repartidors són autònoms.) S’ha acordat indemnitzar els treballadors amb 45 dies de salari per any treballat, unes condicions que els treballadors consideren “un frau”. Des de l’entitat Riders x Drets, Núria Soto explica que el problema és que no es reconeixaran les jornades reals dels treballadors i, per tant, els repartidors rebran menys diners dels que mereixen: “hi ha repartidors que han treballat 40 o 50 hores i que se’ls ha estat donant d’alta per la jornada mínima. Tampoc es parla de totes les vacances que no s’han pagat o dels accidents laborals que hi ha hagut.” De fet, els treballadors de Deliveroo fa temps que reclamaven una millora de les condicions laborals i cobrar de les hores de guàrdia entre comandes.

“Deliveroo mai ha complert la llei rider”

Els treballadors de Deliveroo asseguren que des que va entrar en vigor la llei rider, el mes d’agost, -que estableix que els treballadors de les empreses de repartiment a domicili siguin assalariats i no autònoms – Deliveroo no els ha contractat i han seguit com a falsos autònoms fins avui. De fet, entre que va aprovar-se la llei i va entrar en vigor, es van deixar tres mesos de moratòria perquè les empreses tinguessin marge per regularitzar els treballadors.

Soto, assegura que “Deliveroo mai ha complert la llei rider” i que cap gegant del repartiment ha aplicat amb contundència la nova normativa: “per exemple, Glovo encara té un 80% de la plantilla contractats de forma irregular”. Deliveroo va ser la primera gran companyia de repartiment de menjar a domicili que va començar a operar a Espanya i va aterrar a Barcelona el 2015.

Comparteix a: