Els repartidors a domicili d’empreses com Glovo, Uber Eats o Deliveroo haurien de deixar de ser falsos autònoms des d’aquest dijous, 12 d’agost, moment en què ha entrat en vigor l’anomenada llei “rider”. Aquesta normativa vol regularitzar la situació laboral dels treballadors que reparteixen a domicili perquè passin a ser assalariats. A la pràctica, però, entitats com Riders per Drets asseguren que aquestes empreses “han trobat mecanismes de contractació per esquivar la llei“.

Deliveroo anuncia un ERO per abandonar Espanya

L’empresa britànica Deliveroo fa mesos que va anunciar que un cop entrés en vigor la llei “rider” tancaria l’operativa a Espanya. Dani Gutiérrez, treballador de Deliveroo i portaveu de Riders per Drets, ha explicat a betevé que la decisió d’abandonar el mercat espanyol venia de lluny: “Fa més d’un any ja van fer un ERO a tot l’estat que afectava els treballadors d’oficines i van deslocalitzar les operacions a Romania per abaratir costos”. Ara, assegura, els repartidors han rebut una notificació per part de l’empresa anunciant que vol negociar amb els sindicats la sortida del país efectuant un ERO a tots els treballadors. Aquesta negociació començarà a principis de setembre i, segons han declarat, “respectarà l’antiguitat de tots els treballadors per indemnitzar-los”.

rider de deliveroo

El “model inèdit” de Glovo

Altres empreses com Glovo diuen haver trobat una nova fórmula que mantindrà com a autònoms part dels treballadors. Des de Riders per Drets consideren que aquest nou model se seguirà saltant la legislació i encara empitjorarà més les condicions dels repartidors. De fet, Gutiérrez ha explicat com l’empresa “ha afegit una nova modalitat de subhasta de comandes”, mitjançant la qual “ens haurem de barallar entre nosaltres per mirar qui fa la comanda més baixa”. Una nova manera de gestionar les comandes que encara empitjorarà, segons asseguren, les condicions econòmiques dels treballadors.

Uber Eats subcontractarà la flota a tercers

El portaveu de Riders per Drets denuncia que Uber Eats està fent “un ERO encobert”. Explica que ha decidit acomiadar els autònoms i contractar-los a través d’una altra empresa. “Això és una cessió il·legal de treballadors”, diu Gutiérrez. Amb tot, i després d’anys de lluita, sembla que la nova llei no ajudarà els repartidors a millorar les condicions laborals. La solució, segons l’entitat, seria que les empreses com Glovo o Uber Eats contractessin directament els treballadors per tal de “garantir els drets bàsics dels repartidors”.