Tot i que la pobresa energètica s’associa tradicionalment al fred, durant els mesos de calor hi ha un 20 % de la població que afirma no poder combatre del tot les altes temperatures dins de casa. A més a més, en un context d’emergència climàtica com l’actual, les onades de calor són cada cop més habituals i la calor s’allarga més temps. El projecte europeu Cooltorise té com a l’objectiu millorar el confort tèrmic a les llars de famílies en situació de vulnerabilitat durant els mesos més càlids.

Uns consultors energètics ajuden les famílies a ser més eficients i reduir el cost de les factures quan el termòmetre es dispara. Un canvi d’hàbits a les llars pot suposar entre un 5 % i un 10 % d’estalvi. Les famílies rebran un joc d’estalvi amb ventiladors, estores, bombetes i endolls programables. També es fan reunions per pensar amb els veïns algunes intervencions en espais comunitaris per crear petits refugis contra la calor dins la ciutat.

Què fa la gent quan fa calor?

Les persones que assisteixen als tallers expliquen cada any que la calor se’ls fa més “insuportable” a casa. És el cas de la Conchita Pineda, que, tot i que pren algunes precaucions, veu com s’incrementen les factures d’aigua i electricitat amb la pujada de les temperatures. “Soc autònoma i adapto els horaris per treballar a les hores de menys calor, i després vaig al gimnàs, que té aire condicionat“, comenta.

La Sandra Alicia Camacho viu amb el seu fill i afirma que sempre els arriben factures elevades. “El ventilador el fem servir molt poc, perquè ens apuja les factures“, explica. Per poder combatre la calor, opten per obrir totes les finestres i la porta de casa, o bé sortir al carrer a la recerca d’un espai confortable.

Desmuntant mites i falses creences de la calor

Als tallers, els consultors energètics donen consells per mantenir una temperatura de confort als habitatges de manera eficient. En alguns casos, corregeixen algunes creences falses o errors que es cometen quan es busca refrescar la llar. “A l’hora de ventilar, tothom sap en què consisteix fer-ho, però no tots ho fem com tocaria“, explica Adrià Serarols, consultor energètic d’Ecoserveis.

Als tallers s’explica que obrir totes les finestres o ventilar tot el dia són mètodes que, enacara que ventilen l’habitatge, no són la millor opció. “És millor ventilar a les hores que no hi ha sol, durant la nit, i quan no som a casa, al migdia, és millor tancar perquè no ens entri un aire molt calent dins l’habitatge”, assenyala Serarols.

El cost del ventilador o l’aire condicionat

Els tallers donen eines més enllà del que seria posar l’aire condicionat, que no és precisament un mètode de cost baix. En aquest sentit, es desmunten creences com ara que engegar el ventilador consumeix molt. “Posar un ventilador tot el dia no et costa ni 50 cèntims —al dia— a la factura“, precisa Serarols.

En aquest sentit, els consultors energètics dels tallers treballen amb l’objectiu de despreocupar les famílies perquè posin més el focus en el confort “si la despesa no és significativa”.