El Sindicat de Llogateres ha valorat positivament, però amb peus de plom, el compromís de l’alcalde Collboni de rescindir totes les llicències d’habitatge d’ús turístic a Barcelona el novembre de l’any 2028. Han assenyalat que “aparentment respon a les demandes veïnals de posar fre al turisme”, però lamenten que “no tindrà cap efecte pràctic fins d’aquí a quatre anys i mig”. “El context polític dels quatre anys vinents és incert i, per tant, aquest anunci podria caure en qualsevol moment abans d’arribar a aplicar-se: un canvi en el decret de lloguers turístics al Parlament de Catalunya o la voluntat de l’alcalde escollit l’any 2027 ho podrien convertir en fum“, han continuat.

En aquesta línia han demanat a l’Ajuntament que “implementi mecanismes efectius per perseguir els lloguers turístics que operen il·legalment”. També han subratllat que els apartaments turístics que operen legalment continuaran l’activitat fins llavors.

El problema: la manca de regulació de lloguers temporals

Encara que celebren, cautelosament, la mesura, el sindicat ha recordat que la crisi d’habitatge a Barcelona no es fonamenta principalment en els habitatges d’ús turístic com a tal, sinó en la manca de regulació de lloguers temporals. “Els lloguers temporals són l’escletxa principal dels especuladors per desviar pisos a usos lucratius. És la via que tenen per saltar-se el topall de la regulació de lloguers. Recordem també que tant Junts com el PSC van fer caure, fa un mes, el decret impulsat pel govern que ho regulava“, han exposat.

Cortina de fum per modificar el decret del 30 %

El Sindicat de Llogateres també ha valorat les novetats respecte a la reserva del 30 % que obligava els grans tenidors a destinar aquest percentatge de les noves promocions i de les rehabilitacions integrals de la ciutat a habitatge de protecció oficial. “La modificació del decret respon als interessos de les grans constructores, que fa anys que boicotegen la norma per dir que no funciona i simular que no dona resultats. En concret, es permetrà que gran part de les rehabilitacions pensades per gentrificar els barris puguin eludir aquest 30 % d’habitatge protegit“, han denunciat.

Catifa vermella per als hotels i l’especulació

El sindicat considera que, “en el model de ciutat basat en la promoció de grans esdeveniments com la Copa Amèrica, la Fórmula 1 i els macrocongressos, l’anunci de Collboni no fa més que ratificar l’aposta de la patronal hotelera. La promoció de la marca Barcelona per atreure una població flotant amb rendes cada cop més altes és la principal via perquè la patronal hotelera pugui seguir mantenint una alta demanda als hotels, però també perquè la patronal immobiliària pugui seguir especulant amb l’habitatge a través de la conversió dels habitatges en apartaments temporals o ‘colivings’, totalment desregulats”.