(ACN) La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) s’ha desmarcat aquest dijous dels problemes d’habitatge i ha avisat que sense la seva aportació al sector es perdria fins a un 46 % de l’oferta hostalera. En una roda de premsa a Barcelona han alertat que eliminar aquesta modalitat suposaria la pèrdua d’un 40 % dels visitants que arriben avui a Catalunya i més de 26.000 llocs de feina.
D’altra banda, el president de l’entitat, David Riba, ha reivindicat els apartaments com la modalitat “més sostenible” d’allotjament i ha demanat diàleg al Govern, que prepara una nova llei pel sector. “Aquest habitatge, si li traiem la llicència, no anirà al mercat de lloguer”, ha afirmat Riba abans d’avisar que bona part dels apartaments són segones residències.
No són un “factor d’incidència” en el problema d’habitatge
Tot i que des de l’associació admeten que a Catalunya hi ha un problema per trobar on viure, han assegurat que la seva activitat no és un “factor d’incidència” en aquesta situació. De fet, Riba ha explicat que els preus del lloguer també pugen a ciutats com Lleida, on l’activitat turística és menor, o a Barcelona, on fa anys que no s’aproven noves llicències.
Paral·lelament, han ressaltat que aquesta modalitat suposa el 46,4 % de tota l’oferta hostalera de Catalunya, gairebé el mateix que tots els càmpings, hotels i cases rurals sumades.
Preguntat per la possibilitat que el govern aprovi una nova legislació que els afecti directament, el president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics ha expressat la seva preocupació. Tal com ha dit, regular o fixar una caducitat de les llicències actual crearia una “afectació molt forta” sobre els treballadors. També ha alertat de la “inseguretat jurídica” que suposaria aquest fet.
Gairebé 100.000 pisos turístics a Catalunya
En aquesta línia, l’associació ha detallat que dona feina a més de 26.000 persones a través de 550 empreses, activitat que podria perillar si s’aprova una normativa restrictiva. “Si ara la Generalitat treu un pla que ens vol tancar o reduir, estem parlant de 26.000 persones que en un termini determinat s’han de buscar una altra feina”, ha asseverat abans dir que perjudicar aquesta activitat seria més perillós per l’economia que el tancament de Nissan en termes d’ocupació.
D’altra banda, Federatur ha defensat que són la modalitat d’allotjament més ecològica dins el sector turístic i ha criticat que “no pot ser que, per una banda, diguin que volen un compromís per la sostenibilitat i que per l’altra es limitin els allotjaments que són més sostenibles”. Segons els càlculs de la federació, Catalunya té avui 95.688 allotjaments turístics i més de mig milió de places. Per zones, la Costa Brava concentra el 41,9 % del total, la Costa Daurada el 24,2 % i Barcelona el 10,6 %.