(ACN) La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha lamentat aquest dimarts que el paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol per alleugerir la càrrega hipotecària a les famílies amb risc de vulnerabilitat “no implica cap obligació real” al sector bancari. La PAH considera “un frau” que l’executiu anunciï les mesures “a so de bombo i platerets” quan “ni tan sols ha aconseguit que la banca les subscrigui completament”.
L’entitat subratlla que “per molt que la ministra Calviño doni ultimàtums a la banca” perquè se sumi al pacte, les entitats financeres tenen “llibertat total” per signar l’acord, és a dir que la vicepresidenta primera del Govern espanyol “no ha estat capaç d’obligar” el sector bancari “a absolutament res”.
En l’àmbit de les mesures anunciades, la PAH recorda que l’ONU recomana que la despesa en habitatge i subministraments no superi el 30 % dels ingressos d’una família. Per això considera que el supòsit d’ajuda a les famílies vulnerables, amb fins a 25.200 euros anuals d’ingressos i que dediquin més del 50 % a pagar la hipoteca, deixa fora moltes famílies que poden superar àmpliament la recomanació de l’organisme internacional.
Pel que fa al segon tram, famílies amb ingressos de fins a 29.400 euros anuals amb hipoteques signades fins al 31 de desembre del 2022 i amb una càrrega hipotecària superior al 30 % de la renda —que hagin tingut, a més, un augment del 20 % de la despesa en la hipoteca—, la PAH opina que és un tram “més realista que l’anterior”, però que les mesures proposades “es resumeixen principalment a augmentar el deute”, fet que “no implica cap alleugeriment real per a les seves economies”.
“En general, res ha canviat. Tot es resumeix a refinançar l’habitatge i endeutar encara més les famílies“, afegeix la plataforma, que subratlla, a més, que no confia que la banca “renegociï aquestes mesures sense cap contraprestació”.
La PAH considera les mesures “un brindis al sol”
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca opina que les mesures anunciades són “un brindis al sol” i insta l’executiu a “impulsar mesures estructurals” per abordar el problema de l’habitatge si veritablement vols que “ningú quedi enrere”.
En aquest sentit recorda que la Llei del dret a l’habitatge “segueix encallada al tràmit parlamentari perquè precisament el PSOE es nega a aprovar mesures de gran impacte en favor de la ciutadania”, com ara el lloguer social obligatori per a la banca i els fons voltor, la suspensió dels desnonaments sense alternativa d’habitatge i el control “efectiu” dels lloguers.