Omplir un dipòsit de 50 litres costa avui més de 75 euros. El preu de l'eurosúper 95 ja ha assolit de mitjana l'euro i mig. En aquesta benzinera es cobra a 1,55. Per als conductors que preparen l'escapada de Setmana Santa, les vacances s'han encarit. JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ "Me voy unos días y llenar el depósito seguro que me cuesta 100 euros, cuando hace quatro días, eran 60 y pico. Casi el 40% en menos de un año. Esto es insostenible." JUAN LOZANO "Pienso que se está sobrepasando el precio pero también creo que es necesario por como tenemos el país, la crisis." Som davant un nou rècord històric des de l'any 2006, quan el litre de la benzina es pagava a un euro amb quatre cèntims a la província de Barcelona. Al març, la xifra ja fregava l'euro i mig, i finalment, l'abril ha confimat l'enfilada. El gasoil segueix la mateixa tendència creixent. El litre ja ha superat de mitjana l'euro amb 40 cèntims. Però a banda d'afectar la butxaca dels conductors, les estacions de servei també en surten perjudicades. MANUEL AMADO, president de l'Associació Provincial d'Estacions de Servei "En 2011, en España se han cerrado 175 estaciones de servicio y vamos seguro a mayor volumen de cierre de estaciones. Se vende muchísimo menos. Tenemos que pagar los mismos gastos con un 15% menos de ventas." Mostra d'això és que cada vegada hi ha menys estacions obertes les 24 hores perquè no es poden permetre pagar els empleats.

Segons les darreres dades del Butlletí Petrolier de la UE, la benzina es ven de mitjana a 1,478 euros el litre, respecte als 1,354 euros que marcava a l’inici de la Setmana Santa de 2011. Els preus de la benzina han anat marcant aquest primer trimestre de 2012  un rècord després d’un altre. Els increments han estat notables en el cas de la benzina, ja que el gasoil s’ha abaratit en els darrers dies. Des del mes de gener, la benzina s’ha apujat ja un 8,8%, mentre que el gasoil ho ha fet un 0,22%.

Increment del cèntim sanitari

L’increment del carburant no només es deu al preu fixat. A Catalunya la Generalitat ha decidit apujar l’anomenat “cèntim sanitari”, un recàrrec que passa dels 2,4 cèntims que hi havia estipulats fins ara als 4,8 cèntims, el màxim permès.