Els pares de la Mari Carmen van deixar la Seu d’Urgell per venir a Barcelona. Aquí van emprendre un negoci de llegums cuites al vell mig de Ciutat Vella, al carrer d’en Xuclà, al Raval.

Segons han explicat els propietaris del negoci, una inversora estrangera ha comprat l’edifici per fer-hi un allotjament turístic. Per això, després de gairebé 50 anys darrere el taulell, ara la Mari Carmen, la seva família i les seves treballadores s’han vist obligades a abaixar la persiana per sempre.

“Els clients són com la meva família”

La Mari Carmen explica que ella porta tota la vida a la botiga i que té molts records dels seus pares treballant-hi. Van començar venent llegums cuites i, després, va ampliar l’oferta amb menjars preparats, casolans i amb preus populars.

L’Olla Framir tenia una clientela fidel. Alguns dels veïns expliquen que la Mari Carmen tenia molt en compte les seves necessitats i que, fins i tot, cuinava sense sal si calia. Ella assegura: “Procuro tractar els clients com si fossin de la meva família, de fet els clients són com la meva família” i afegeix: “Si cuino per a mi i ho faig ben fet, per la persona que compra també.”

“Estem desolats”

I aquest tracte cuidat i personalitzat també es veu reflectit en el suport i agraïment dels veïns, ja que han acompanyat la Mari Carmen en un dia que reconeix que és “trist”.

Alguns dels clients de tota la vida afirmen que es tracta d’un cas d’especulació immobiliària i temen que el barri perdi l’identitat i la singularitat. De fet, Carolina Payés, una de les comerciants del barri, assegura que “ningú hauria de permetre que això passés”. Ferran Rañé, actor i veí, lamenta el tancament: “Això de les llegums cuites pràcticament només es fa a Catalunya. És una pèrdua social i cultural“.

De fet, alguns ja s’han posat en marxa per buscar una altre local perquè l’Olla Framir es quedi el barri.

La història de l’Olla Framir