El 080 Barcelona Fashion ha obert aquest dimarts la 30a edició, ara sí, totalment presencial. Es deixen enrere les edicions digitals que han permès fer l’esdeveniment en pandèmia. El certamen se celebra al Recinte Modernista de Sant Pau fins divendres, 28 d’octubre. L’organització té prevista una edició que fusiona la moda, la innovació i la tecnologia.

La icònica marca catalana Escorpion, fundada el 1929, ha estat l’encarregada d’inaugurar la 080 amb la presentació de “Caòtica”, la col·lecció primavera-estiu 2023. Les peces que han presentat volen transmetre pluralitat: Jacquards amb filatures brillants, decoracions de cotó i lli, tartans, lluentons i plomes que ompliran de color la passarel·la. La companyia és un referent en les peces de punt i exporta a més de 20 països.

La també firma catalana All That She Loves ha presentat “La Maison”, una col·lecció d’estiu amb peces plenes de color, tocs metal·litzats i teixits fluids.

Lola Casademunt s’inspira en Àfrica

El primer dia de desfilades s’han vist els “looks” de Lola Casademunt, una marca de llarga trajectòria fundada el 1981. Ha presentat la col·lecció “Dreaming Africa”, que fusiona l’ADN de la firma amb els colors del continent africà: peces de colors terracota i taronja que esquitxen els estampats de zebra en blanc i negre i peces de “print animal”.

Desfilada immersiva de LR3 Louis Rubi

Un dels atractius del certamen és la desfilada immersiva de LR3 Lous Rubi. Es presenta en primícia la nova col·lecció en un format que ha sorprès. La passarel·la combina realitat virtual, intel·ligència artificial, performance de llums, metres de panels de LED i més de 100 avatars. “Volíem unir tecnologia, art i moda en un sol espai i, a través d’aquesta unió, submergir el visitant dins el món i els valors de LR3”, ha explicat Louis Rubi, artífex d’aquest xou visual de què es podrà gaudir sense interrupció tots els dies certamen.

Desfilada immersiva L3 Lous Rubi

Passarel·la de roba de segona mà

Una altra novetat és la primera desfilada de roba de segona mà que organitza l’Agència de Residus. Es diu 080 Reborn i es farà el 28 d’octubre, a les 12 h. A la passarel·la es veuran peces recuperades de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà. Els estilismes els han creat Fermin+Gilles i es podran veure peces procedents de botigues com Humana, Solidança, Formació i Treball, Pink Flamingo, Le Swing o Las Pepitas.

La desfilada vol donar a conèixer la problemàtica del tèxtil, que té un gran impacte mediambiental i climàtic. Segons el govern català, cada persona genera en un any uns 22 kg de residus tèxtils i d’aquests només 2,3 kg (11 %) es recullen selectivament.

Quines desfilades es poden veure?

La trentena edició del 080 Barcelona Fashion reuneix un total de 23 desfilades. Al cartell hi ha noms com All That She Loves, Amlul, Avellaneda, Custo Barcelona, Dominnico, Eiko ai, Eñaut, Escorpion, Guillermina Baeza, Habey Club o Is Coming. També marques i dissenyadors com Larhha, Lebor Gabala, Lola Casademunt by Maite, Menchen Tomas, Reveligion, Simorra, The label Edition, Tíscar Espadas, Txell Miras i Yolancris.