La reducció de superfície d’oficines al centre de la ciutat en els darrers 10 anys se situa en el 12%. Segons JLL, aquestes xifres responen a la tendència de les grans empreses a traslladar-se als nous epicentres financers de la ciutat, com el 22@, situats en barris més perifèrics. En canvi, el sector hoteler sí que està interessat en aquestes ubicacions. Per això, no és gens estrany que més de la meitat (52%) de la superfície perduda d’oficines s’hagi reconvertit en aquest tipus d’establiments.

El centre de Barcelona acapara el 60% dels metres quadrats d’oficines que han canviat l’ús. Per exemple, l’antiga seu de Banesto, a la plaça de Catalunya, ha passat de les mans del Sareb a les de Pontegadea, la societat d’inversió immobiliària d’Amancio Ortega, i està previst que el 2016 hi obri un hotel de quatre estrelles superior de la cadena Iberostar. Així doncs, la cantonada de la plaça de Catalunya amb el passeig de Gràcia recuperarà l’ús que va tenir l’edifici predecessor, el Gran Hotel Colón (1902- i 1940), transformat en la seu provisional del PSUC durant la Guerra Civil Espanyola.

Ben a prop trobem un altre cas, el de l’edifici del Memorial Democràtic, que va posar a la venda la Generalitat i que enguany obrirà convertit en l’hotel H10 Cubik. En la zona del passeig de Gràcia i la Diagonal, hi ha el projecte per fer de la torre Deutsche Bank un hotel de luxe.

La reconversió de metres quadrats d’oficines per a usos hotelers és relativament nova. Entre 2004 i 2007, l’ús residencial guanyava el pols en aquest tipus d’operacions. A partir de 2013, l’ús hoteler va començar a tombar la truita i només durant el 2014 es van convertir en hotel 95.000 metres quadrats d’oficines.