María Teresa Costa, coordinadora de Projectes Estratègics de Funseam "La Península ibèrica té unes condicions excepcionals per donar gas, perquè ens nodrim del gas que ve per tub no només del nord d'Àfrica, sinó a través de vaixells, perquè tenim un sistema tecnològic molt avançat que ens permet transformar el gas líquid a gas en forma de gas, de gas natural, i poder d'aquesta manera donar suport a tot el mercat europeu amb gas que procedeix de tot el món. Això seria tenir un paper estratègic per al subministrament d'una energia fonamental per a la vida dels ciutadans i per a l'activitat econòmica de tot Europa i per a nosaltres en particular amb resultats molt positius per al subministrament de gas al sud d'Europa com és Rotterdam pel nord, o també diria encara més, perquè si tinguéssim la possibilitat de substituir el gas que ve de Rússia encara seria més important aquest paper. Catalunya seria el més beneficiat de tota la Península ibèrica perquè la construcció d'aquesta interconnexió està pràcticament avançada fins la frontera i podríem ser la zona on totes aquestes operacions no només físiques sinó també econòmiques podrien desenvolupar-se. Barcelona seria, és ja, el port de recepció de gas per vaixell. Cal el suport econòmic i entendre's amb França, que no és fàcil." "A partir d'ara, Catalunya, Barcelona, formarà part d'un país subministrador de gas a tot Europa?" "Si aconseguim la interconnexió de gas."

Funseam és una institució sense ànim de lucre que treballa en els camps de la sostenibilitat energètica i ambiental i representa grans empreses del sector com Repsol, Endesa, Gas Natural, ACS, o Cepsa. La fundació ha fet aquesta setmana el tercer simposi internacional per debatre aspectes com la sostenibilitat ambiental i la competitivitat al sector.

La principal conclusió de la trobada, segons María Teresa Costa, és que la interconnexió energètica entre Catalunya i França recollida pel projecte MidCat es faci efectiva i s’ampliïn les possibilitats pel que fa a la distribució de gas natural al sud d’Europa com a alternativa al gas rus.

Costa ha afirmat que Barcelona, que actualment ja rep gas natural liquat per via marítima, subministraria aquest combustible a tot Europa “si aconseguim la interconnexió” i ha expressat que depèn dels suports econòmics i “entendre’s amb França”.