Després de la sotragada de 2009, la indústria s'està recuperant. Segons l'Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya, aquest ha estat el sector que més va créixer el 2010 i va ser gràcies a les exportacions. Les vendes a l'exterior van augmentar un 18% durant el 2010, comparat amb la caiguda del 13% de l'any anterior. Aquestes xifres esperançadores, però, no s'han traduït en creació d'ocupació. FRANCESC XAVIER MENA, conseller d'Empresa i Ocupació ''Hi ha frens sobre les característiques del nostre mercat de treball que fan que les empreses industrials encara estiguin porugues en el que fa referència a traduir l'increment de l'activitat manifesta, no es tradueix amb el corresponent increment d'ocupació." Les exportacions van augmentar en tots els sectors, però ho van fer pricipalment el metal·lúrgic i el químic. La destinació majoriatària de les vendes a l'exterior continua sent Europa, si bé també s'han incrementat al Japó i la Xina. La millora de la inversió estrangera a Catalunya és un altre factor que indica que el 2010 va ser un any de transició cap a la sortida gradual de la crisi, ja que ha augmentat un 180%.

Segons les dades que ha fet públiques avui el Departament d’Empresa i Ocupació, l’any 2010 va ser un any de transició cap a la sortida de la crisi. Gairebé tots els sectors van mostrar millores respecte a 2009, gràcies sobretot a les exportacions. Les vendes a l’exterior van créixer, entre d’altres, al sector tèxtil i la pell, al del paper i el cartró i el farmacèutic.

Pel que fa al sector de l’automoció,  2010 va ser  un any positiu per a Seat -que, per primer cop en 31 anys, va ser líder de vendes a Espanya- i Nissan -que va doblar la producció a la Zona Franca.

Tot i l’augment de la producció, la indústria no ha aconseguit crear nous llocs de treball. En la majoria de sectors, l’ocupació va continuar caient o es va mantenir constant.