El govern de la Generalitat de Catalunya impulsarà una llei per regular els contractes de lloguer de temporada i evitar que els propietaris utilitzin aquesta modalitat per “esquivar la limitació de preus” que s’establirà a l’empara de la nova llei espanyola d’habitatge. Ho ha anunciat aquest dimecres la consellera de Territori, Ester Capella, en una compareixença al Parlament de Catalunya.
Nova regulació per als habitatges d’ús turístic
Alhora, la Generalitat impulsarà “una nova regulació del règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic“. L’objectiu de tot plegat és fer ús de totes les eines a l’abast del govern per “garantir l’ús social de l’habitatge“, sobretot a municipis en què l’ús turístic produeix augments de preus i no garanteix una dotació suficient d’habitatge de lloguer per satisfer les necessitats de la població resident, ha dit Capella.
El Departament de Territori impulsarà les noves regulacions juntament amb dels departaments de Justícia i d’Empresa i Treball, i complementaran els tràmits que ja té en marxa per desplegar a Catalunya la Llei estatal pel dret a l’habitatge, que empara la contenció dels preus del lloguer. Catalunya ja va aprovar el 2020 una llei pionera en aquest sentit però el Tribunal Constitucional la va anul·lar, i recentment el Govern espanyol ha aprovat un nou text legislatiu per a tot l’Estat.
140 municipis amb limitació dels preus dels lloguers
El Departament de Territori ha fet públic el llistat de 140 municipis que compleixen els requisits que marca la llei i on viu el 80,6 % de la població de Catalunya. Un cop finalitzada la informació pública, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), que serà finalment qui l’aprovarà. “De nou, som els primers a iniciar els tràmits per delimitar els municipis on s’aplicarà la limitació de les rendes del lloguer”, ha remarcat Capella.
La consellera recorda que —segons la llei estatal— quan el pis sigui propietat d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu de lloguer. Capella ha explicat que Catalunya ja disposa d’un índex propi, que està actualitzat i és vigent, i que es va fer servir per implementar la regulació dels lloguers que ja preveia la llei catalana.