(ACN/Redacció) Foment del Treball ha reclamat aquest dilluns un “pla urgent” contra la sequera i, entre altres mesures, aposta per fomentar l’ús d’aigua de mar tractada per a l’ompliment de piscines i instal·lacions aquàtiques, tot seguint l’exemple de Lloret de Mar. El municipi selvatà, el segon de Catalunya amb més llits hotelers, just darrere de Barcelona, va ser la primera població a apostar per aquesta opció i va portar una dessaladora mòbil que evités un estiu sense piscines: “Seria la ruïna”, va pronosticar el gremi d’hotels de la localitat gironina.

Josep Sánchez Llibre, president de Foment, ha expressat el seu rebuig a “culpabilitzar” sectors com l’agrari i el turístic pel que fa al consum d’aigua. “No podem acceptar que amb l’excusa de la sequera es vulguin imposar criteris ideològics contra alguns sectors promovent les teories del decreixement econòmic”, ha etzibat, quan —diu— “són cabdals en la generació de riquesa i en la creació d’ocupació directa i indirecta“.

Suspendre l’augment del cànon de l’aigua

La patronal catalana també exigeix a l’Administració “canvis normatius” i mesures compensatòries en cas de restriccions d’aigua: des d’agilitar l’aplicació d’ERTO a empreses afectades per la sequera fins a ajuts econòmics per als sectors industrials i de serveis que hagin d’aturar la producció obligats pels talls d’aigua. Foment igualment sol·licita suspendre l’augment del cànon de l’aigua —del 20 al 40 %— previst als pressupostos del 2024, amb especial incidència al sector industrial. “Es tracta d’un càstig addicional a un sector ja malmès per les restriccions”, ha lamentat la patronal catalana.

“El cànon de l’aigua es destina principalment al sanejament i a sufragar les despeses de l’estructura de l’ACA. Per tant, aquest increment no correspon a una inversió real en noves infraestructures per afrontar la situació de sequera”, ha conclòs Foment.

Barcelona, en risc de quedar-se sense piscines municipals a l’aire lliure

Si durant els propers mesos segueix la situació actual d’emergència per sequera i no es flexibilitzen les restriccions, Barcelona es podria quedar sense les piscines municipals a l’aire lliure. Les restriccions decretades per l’ACA en l’emergència per sequera prohibeixen l’obertura al públic d’aquelles piscines que no funcionin durant l’any per a la pràctica esportiva federada. D’altra banda, les piscines exteriors vinculades a centres esportius municipals que sí que han estat obertes tot l’any perquè acullen pràctica esportiva federada i tenen permís de l’ACA per funcionar durant l’emergència per sequera.

Comparteix a: