L’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) alerta que hi ha un boom de les immobiliàries en el mercat de lloguer, que Barcelona és “punta de llança” i que això deriva en més “discriminacions” pels llogaters. L’informe alerta que les immobiliàries controlen una part cada cop més gran d’aquest mercat i assegura que això empitjora la relació entre propietaris i llogaters. Un fet que es compleix en totes les variables que han analitzat: discriminació en l’accés, cobrament d’honoraris, insatisfacció, problemes amb el propietari, pujades de preu, sensació d’inestabilitat residencial i desinformació.
Es tracta de l’informe pioner Impacte de les immobiliàries en el mercat del lloguer, basat en una gran enquesta a Barcelona i Madrid. Els autors de l’estudi són Pablo Pérez Ruiz i Jaime Palomera Zaidel, qui va ser portaveu del Sindicat de Llogateres, i participant en el primer primer congrés internacional sobre sindicats d’habitatge.
A Barcelona les immobiliàries tenen molt de pes
Segons l’estudi, a Barcelona les immobiliàries intervenen en tres de cada quatre lloguers (el 74,8 %) i la seva presència va en augment: els intermediaris intervenen en el 69,7 % dels contractes signats fa cinc anys enfront del 75,3 % dels signats en l’últim any. Unes dades que contrasten amb el que passa a Madrid, on participen en el 34,1 % dels lloguers, tot i que la seva presència creix molt ràpidament. A Barcelona, el 62,4 % dels propietaris amb més de 10 pisos deleguen tota la gestió dels lloguers en una immobiliària. Un percentatge que baixa al 25,7 % en el cas de propietaris amb menys de 10 habitatges.
La insatisfacció dels llogaters d’immobiliària
L’estudi conclou que la professionalització del mercat del lloguer ha empitjorat les relacions entre propietaris i llogaters. A major presència d’immobiliàries i menys tracte directe entre les parts, pitjor és l’experiència del llogater. El 51,4 % dels enquestats a Madrid i el 55,4 % a Barcelona que tenen tracte directe amb els propietaris no estan satisfets. Però en el cas dels que tracten amb una immobiliària, aquesta insatisfacció augmenta fins al 63 % i el 66,8 %, respectivament. A més, els arrendataris amb immobiliària pateixen més pujades de lloguer que aquells que tracten directament amb el propietari: 68,8 % enfront d’un 45,7 %, a Barcelona.
Les dades també mostren que les formes de discriminació i les barreres d’accés a l’habitatge han anat augmentant: el 59,6 % de qui han accedit a un habitatge de lloguer en l’últim any les han patit, enfront d’un 27 % de qui van signar un contracte de lloguer fa cinc anys. A Barcelona, el 47,3 % de les persones que busquen pis a través d’immobiliàries han patit algun tipus de discriminació. En el cas de qui ho ha fet sense intermediació immobiliària, el percentatge baixa al 38,3 %.
Propostes per millorar el mercat de lloguer
Amb totes les dades de l’estudi, els autors també proposen una sèrie de mesures de política pública per transformar la intermediació i l’accés a l’habitatge. L’estudi suggereix, en les seves recomanacions de polítiques públiques, que es fomenti la transparència en el mercat de la intermediació; s’eliminin de manera efectiva els incentius perversos i els conflictes d’interessos; es desenvolupin sistema d’inspecció i sanció; es facin campanyes de sensibilització i informació i es promogui un sistema de concertació pública que vetlli per l’interès general.