(ACN/Redacció) La sequera persistent i la gran quantitat d’aigua que consumeix l’agricultura han obert la porta a implementar sistemes nous de cultiu més eficients. Aquest és el cas de l’empresa Farmbrots, ubicada al carrer de Rocafort i que conrea brots d’alfàbrega, raves i altres varietats de verdures i hortalisses a través d’un mètode de cultiu hidropònic i vertical que estalvia un 95 % d’aigua.
Les plantes creixen sobre un substrat de fibra de coco reciclada que els aporta els nutrients necessaris, així com la quantitat “exacta” d’aigua per desenvolupar-se. Les plantes estan disposades en safates que permeten usar un sistema de regadiu al detall amb el qual no és perd “ni una sola gota d’aigua”. Ho ha explicat Andrés Clarós, un dels socis fundadors de la companyia, que ha assegurat que el cultiu hidropònic permet fer servir la quantitat “exacta” d’aigua que cada exemplar necessita. “No hi ha pèrdues i res va a parar al subsol, és molt eficient”.
Per fer-ho, l’empresa aplica un control exhaustiu de tot el procés i disposa d’un sistema d’il·luminació específic per garantir el correcte creixement de les plantes. “Tenim un programa informàtic que regula la temperatura, la humitat relativa i les concentracions de diòxid de carboni”, ha detallat Clarós, que ha indicat que la tecnologia també aporta informació sobre les quantitats que cal plantar i recol·lectar cada jornada. A més, disposa de càmeres de visió artificial que, per exemple, els ajuden a predir situacions d’estrès hídric.
Per aquest motiu, ha considerat que en cap cas aquesta metodologia pot arribar a substituir l’agricultura tradicional.
Productes cent per cent sostenibles
Clarós ha destacat que un altre dels atractius d’aquest sistema de conreu és que està pensat per a l’entorn urbà i que és molt respectuós amb el medi ambient. “Fem un producte de proximitat, la distribució es duu a terme en vehicles elèctrics i els envasos que utilitzem són de plàstic reciclat o elaborats a partir d’un producte orgànic”, ha comentat el responsable de Farmbrots, que ha assenyalat que, a més, aquests aliments tenen un 40 % més de vitamines.
Així mateix, ha afegit que es tracta de verdures que estan lliures de pesticides i altres químics, ja que com que es conreen en espais interiors no estan exposades a inclemències meteorològiques.
Un centenar de restaurants i una línia de derivats alimentaris
Clarós ha explicat que actualment els productes que es cultiven i envasen van destinats a un centenar de restaurants amb els quals treballen. A més, ha indicat que recentment han obert una línia de subscripció per a consumidors, que poden demanar comandes en línia i rebre-les a casa. D’altra banda, la companyia ha tancat un acord amb un supermercat ecològic per fer-hi arribar les seves safates de brots ecològics.
Segons el soci fundador de la companyia, Farmbrots està explorant altres alternatives de mercat a través d’un equip d’R+D. L’empresa busca la manera d’usar els seus cultius per fer cosmètics i suplements alimentaris i també s’està desenvolupant una línia de derivats que inclogui sucs, salses i productes per a nadons. La previsió és adquirir una nau industrial per fer front a aquest increment de la producció a mitjan 2025 o principis del 2026. Actualment la plantilla està formada per una desena de treballadors directes i indirectes.