El Pla de Recerca i Innovació (PRI) 2010-2013 ha detectat 17 focus d’activitat vinculats al territori català i amb altes potencialitats de creixement, com ara l’alimentació, la salut, el turisme o les creacions artístiques. També el desenvolupament de tecnologies per millorar l’eficiència energètica o fer un ús més sostenible de l’aigua.

El document que l’executiu català ha aprovat avui vol ser un full de ruta per als propers quatre anys, i busca sobretot fomentar la col·laboració entre les universitats, les empreses i els bancs i caixes per anar tots a una en recerca i innovació. El conjunt del pla preveu una inversió de 5.308 milions d’euros, dels quals l’R+D representa 4.497 milions d’euros i el foment de la innovació, 811 milions. Del total, 2.209 milions d’euros corresponen a personal dedicat a la recerca en el sistema universitari i assistencial.

En presentar el PRI, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assenyalat que cal mantenir el ritme inversor en innovació i recerca, amb un creixement anual del 19%. Segons Huguet, no n’hi ha prou amb el 3% del PIB que preveu el Pacte de la Innovació, perquè en moments de crisi com l’actual el PIB baixa i, en canvi, és quan més cal apostar per la recerca.