Segons l'Enquesta de població activa, Barcelona va tenir durant el 2013 una mitjana de 137.700 aturats, un 3,5% menys que el 2012. De fet, la taxa d'atur va registrar el quart trimestre el primer descens interanual des de l'inici de la crisi. Una dada que podria convidar a l'optimisme si no anés acompanyada d'un altre indicador alarmant. L'atur de llarga durada continua creixent: si el 2012 hi havia registrades 42.783 persones desocupades des de fa més d'un any, en tancar el 2013 la xifra va pujar fins als 45.483. Un sector de la població que podria acabar esgotant les prestacions i, per tant, derivant en una situació de pobresa crònica. VICENÇ TARRATS, president del Consell Econòmic i Social de Barcelona "Hi ha bosses d'aturats a aquesta ciutat, sobretot majors de 40, 45, 50 anys, que tal i com estan les coses, la recuperació que algun dia es produirà no arribarà a absorbir-los i és probable que es jubilin amb unes pensions molt baixes. I és probable que tinguem en aquesta ciutat bosses de pobresa cròniques fins que es morin." És la pitjor conclusió d'un informe del Consell Econòmic i Social de Barcelona que, no obstant, també deixa entreveure fils de llum al final del túnel. Al petit descens de l'atur, s'hi suma un increment de les afiliacions a la Seguretat Social, que després de 23 trimestres consecutius a la baixa trenquen la tendència i pugen un ínfim 0,2%. També, i per segon any consecutiu, creix la contractació, en aquest cas vuit dècimes. YÉSICA AGUILAR, membre del Consell Econòmic i Social de Barcelona "Ha crescut una mica l'activitat econòmica, per tant tots aquests indicadors sí que ens fan veure una mica una recuperació, amb prudència i sense perjudici que es puguin adoptar altres mesures que puguin consolidar aquest creixement, però potser són aquests indicadors: afiliació, reducció de l'atur, creixement del centres de cotització que permeten veure una petita evolució." Tot plegat fa pensar als autors de l'informe que el 2014 pot ser el primer any de creació neta d'ocupació a la ciutat, malgrat que alerten que caldrà estar atents al tipus de contractació que es genera, que temen que podria ser en bona mesura, inestable, temporal i a temps parcial.
Segons l’informe La feina a Barcelona 2013, presentat pel Consell Econòmic i Social de Barcelona, el 2013 hi havia registrades 45.483 persones aturades des de fa més d’un any. Això són 2.700 més que el 2012, malgrat que l’atur s’hagi reduït durant el mateix període. La dada preocupa el CESB per la vulnerabilitat d’aquest sector de la població, ja que aquestes persones podrien acabar esgotant les prestacions tant les contributives com les no contributives. De fet, segons el president de l’entitat, Vicenç Tarrats, “hi ha bosses d’aturats en aquesta ciutat, sobretot majors de 40, 45, 50 anys, que tal com estan les coses, la recuperació que algun dia es produirà no arribarà a absorbir-los i és probable que es jubilin amb unes pensions molt baixes. I també que tinguem en aquesta ciutat bosses de pobresa cròniques”. Per això demanen més mesures per part de les administracions i posen com a bon exemple la que va presentar l’Ajuntament de Barcelona aquesta setmana, que té per objectiu frenar l’atur de llarga durada amb una inversió de 22 milions d’euros en ajudes a les empreses.
L’informe del CESB, però, no només destaca dades negatives. De fet, les dades recopilades de 2013 revelen un increment de les afiliacions a la Seguretat Social, que després de 23 trimestres consecutius a la baixa trenquen la tendència i pugen un ínfim 0,2% i suposa l’estabilització del nombre de llocs de treball. Al llarg de 2013, el nombre de persones afiliades es va incrementar en concret de 1.732. També creix la contractació, en aquest cas, vuit dècimes. Es van registrar 785.624 contractes a la ciutat.
Per això el Consell Econòmic i Social creu que el 2014 podria ser el primer any des que va començar la crisi que es creï ocupació neta. Malgrat que apunten que caldrà estar atents al tipus de contractació que s’acaba generant, ja que temen que en mots casos podria acabar sent una ocupació inestable, temporal o temps parcial. L’informe també destaca la reducció del 49 % dels expedients de regulació d’ocupació a Barcelona. En total es van presentar 782 ERO, un 20% dels que es van presentar a Catalunya.
El Consell Econòmic i Social de Barcelona és un òrgan consultiu i de participació format per les organitzacions sindicals i patronals més representatives de la ciutat, com la patronal Foment del Treball, els sindicats CCOO i UGT i altres professionals i experts del sector. L’informe La feina a Barcelona 2013 s’ha fet amb dades recollides de l’Enquesta de població activa, l’Institut d’Estadística de Catalunya i l’Institut Nacional d’Estadística.