La nova factura de la llum ha suposat un daltabaix per a molta gent, que es pregunta com ho poden fer per rebaixar l’import a pagar a final de mes. L’empresa Solarmente, una empresa emergent instal·lada a Barcelona Activa i dedicada a la instal·lació de plaques solars, explica que molta gent els ha trucat per buscar alternatives.

Tot i que de moment no han notat que el canvi de tarifes els hagi portat més clients, Víctor Gardinier, cofunador i director de tecnologia de l’empresa, explica que dediquen bona part del temps a sensibilitzar sobre la importància d’utilitzar l’energia solar. “No ha fet canviar gaire els resultats, tot i que en el futur potser sí que es convertiran en clients“, comenta.

A l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables APPA també consideren que a mitjà i llarg termini el canvi de tarifa afavorirà les renovables: “Com més cara sigui l’energia que compres a les distribuïdores i comercialitzadores, com que l’electricitat que generes és més barata, els números surten molt millor“, explica Lucía Dólera, directora de projectes d’energies renovables de l’entitat. A més, cal tenir en compte que des del 2019 l’autoconsum d’electricitat està regulat a l’estat i això també ha afavorit el creixement de les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum.

Instal·lar plaques solars enmig de la ciutat

La proposta de Solarmente per poder accedir directament a l’energia fotovoltaica són les instal·lacions d’autoconsum. És a dir, instal·lar plaques solars a l’habitatge de manera que es pugui utilitzar l’energia directament, emmagatzemar-la en bateries o abocar-la a la xarxa.

El cofundador d’aquesta empresa, que es va posar en marxa ara fa un any, explica que de moment la majoria dels clients viuen en cases unifamilars. Tot i això, la instal·lació de plaques fotovoltaiques també es pot fer en blocs de pisos. “No és un tema operacional o de tecnologia, sinó una qüestió de coordinació entre veïns”, explica Gardinier.

Instal·lació fotovoltaica en una comunitat de veïns del carrer de Sardenya

Aquest és el cas de la comunitat de veïns del número 153 del carrer de Sardenya. Aquí, els 60 veïns que hi viuen es van posar d’acord per instal·lar plaques solars el 2019. Tot i que la pandèmia en va endarrerir la posada en marxa, ja fa un any que les plaques funcionen a ple rendiment. A més, també van fer alguns canvis en l’enllumenat de la finca per reduir el consum elèctric.

Amb tot plegat, l’estalvi energètic ha estat notable: calculen que han reduït fins a un 70 % la despesa energètica de la comunitat de veïns. A més, durant tres anys tindran una reducció del 50 % en l’IBI i ara ja es plantegen ampliar la instal·lació de plaques solars. Per altra banda, els veïns poden controlar la producció i el consum d’energia de la instal·lació a través d’una aplicació al mòbil.

Aplicació mòbil per controlar la producció i el consum d’energia

Barcelona, el municipi amb més autoconsum

Segons el rànquing de l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya, Barcelona és el municipi català que més potència energètica genera a partir d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques. Les instal·lacions de la ciutat poden produir fins a 5.033 Kw d’electricitat. Tot i això, Barcelona és el segon municipi en nombre d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum. En té 453, per sota de Sant Cugat del Vallès, que en té 583.

Ajuts municipals a l’autoconsum

A Barcelona la instal·lació de plaques fotovoltaiques està bonificada, tant si són plaques tèrmiques per escalfar l’aigua com si són fotovoltaiques que produeixen electricitat. L’Ajuntament ofereix subvencions de fins al 50 % del cost amb un màxim de 3.500 € per habitatge o 60.000 per edifici. A més, també hi ha ajuts i bonificacions fiscals.

Així, l’any 2020 el consistori va rebre 480 sol·licituds de subvencions i bonificacions per instal·lar plaques solars. D’aquestes, la gran majoria —el 96 %— corresponien a habitatges.

Puc instal·lar plaques solars a casa meva?

Per facilitar la instal·lació de plaques solars, l’Ajuntament ha creat un mapa on cadascú, introduint la seva adreça, pot saber si el seu edifici és adequat per a aquest tipus d’instal·lacions. Pots consultar-lo aquí.

A banda, l’Ajuntament de Barcelona també ha optat en els últims anys per instal·lar plaques fotovoltaiques en equipaments, parets mitgeres i pèrgoles. En aquest mapa es poden consultar on són aquestes instal·lacions.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a