La Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona reclama a les institucions més suport al seu model de venda directa i de proximitat. L’entitat, que aquest dissabte ha celebrat el 10è aniversari al mercat de Germanetes, ha recollit les seves peticions en el manifest És l’hora dels mercats de pagès. El text reivindica que aquests punts de venda suposen un pilar fonamental per a la pagesia catalana i defensa la necessitat de consumir productes de proximitat i sostenibles en el context d’emergència climàtica.

Pendents de la normativa sobre mercats ambulants

Xavier Montagut, membre de la Xarxa de Consum Solidari i promotor d’aquest tipus de mercats a Barcelona, recorda que els mercats de pagès estan pendents de com es concreta la nova normativa que regularà els mercats ambulants a la ciutat. Reclamen un apartat específic dins la regulació o una normativa específica “adequat a les característiques d’aquests comerciants, que es dediquen a produir i els dissabtes venen a vendre, i no poden atendre segons quins requeriments.” Creuen que la normativa ha de servir per garantir la supervivència d’aquests mercats i per facilitar l’obertura de més espais similars a d’altres punts de la ciutat.

Alimentació sostenible i de temporada

Els mercats de pagès venen productes artesans, ecològics, de proximitat i de temporada, cultivats per petits productors del territori català. Segons la coordinadora, aquest model de producció es basa en la sostenibilitat tant des del punt de vista social, com econòmic i mediambiental. Tant és així que, des que es van crear, els mercats de pagès formen part de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona.

Més enllà de la venda de productes, aquests espais també volen sensibilitzar la població sobre la importància de l’alimentació sostenible i les conseqüències del sistema alimentari actual. Una de les clientes habituals en destaca la qualitat dels productes i el tracte directe amb el productor. “Les verdures i fruites són fresques i boníssimes, i els botiguers et coneixen”. Un altre dels compradors habituals hi va per comprar però també per les activitats a l’espai públic. “Sempre hi ha concerts de música i propostes pels nens, i és ideal que hi hagi aquests espais a la ciutat.”

El mercat de pagès de Germanetes, el més antic

Barcelona té una desena de mercats de pagès, que atenen uns 10.000 consumidors recurrents,. El més antic és el de Germanetes, que es fa cada dissabte a l’Esquerra de l’Eixample. Segons les últimes dades del consistori, l’Eixample, amb tres mercats de pagès, és el districte que en té més. El segueixen Sants-Montjuïc, amb dos, i Sant Andreu, Horta-Guinardó i Gràcia amb un.