(ACN) CCOO ha convocat els 60 controladors d’accessos del Parc Güell de Barcelona a una vaga el 3 i el 4 d’abril per les “situacions greus d’estrès, inseguretat i aïllament” que denuncien que pateix la plantilla. El detonant ha sigut un canvi horari proposat per l’empresa pública BSM que farà que els empleats treballin 20 dies més l’any, però les males condicions “fa temps que s’allarguen”, alerta el sindicat.

Els treballadors han passat de controlar 1,7 hectàrees a 12 quan es va reobrir el parc aquest juliol, però no s’ha contractat suficient plantilla per poder vigilar més terreny, segons CCOO. El sindicat afegeix que la manca de personal “afecta directament la seguretat dels treballadors, que en alguns casos es veuen obligats a vigilar sols“.

Des de la reobertura del parc, situat al vessant del turó del Carmel, “s’han incrementat les agressions” i les baixes per depressió i ansietat també han pujat, amb més de 10 treballadors que tenen la baixa mèdica, explica el sindicat. Una problemàtica afegida que tenen els empleats que controlen les entrades del parc durant l’hivern és haver de treballar en llocs sense llum artificial durant les hores de foscor.

“La seguretat no depèn exclusivament de personal subcontractat ni de l’ús d’un walkie-talkie, sinó que cap persona treballadora es quedi sola o aïllada en el seu lloc de treball”, assegura l’organització sindical en un comunicat.

Treballar 20 dies més

Ara la direcció ha proposat un canvi d’horari que modifica les jornades de compensació i formació, cosa que implica treballar 20 dies més, i que ha sigut el “detonant” de la vaga. “L’objectiu de l’empresa és no contractar i com que no contracten ha de sobrecarregar l’actual”, ha assegurat Fernando Delgado, delegat de FSC de CCOO.

El sindicat creu que l’empresa mercantil pública “només mostra interès econòmic sense preocupar-se” per la plantilla ni l’entorn, una manera de fer “no es pot permetre en un servei públic tan necessari per a la ciutadania en aquests temps de restriccions de la mobilitat i l’agrupació de persones”. “Hem arribat a un límit, la plantilla està cansada i no pot més”, ha afegit Delgado.

D’altra banda, l’organització sindical també denuncia el mal ús de la subcontractació al gran jardí amb elements arquitectònics d’Antoni Gaudí a través de Barna Porters, amb treballadors en condicions precàries i fent jornades de 12 o 13 hores.

La vaga, que s’allargarà de les 7 h a les 21 h, es podria fer més dies “si la situació no canvia i no s’assoleix el compromís d’incorporació de més personal operatiu, i delimitant clarament les funcions a realitzar pel personal de BSM”.