vaga biblioteques Barcelona 7 octubre malestar personal

La secció sindical de la CGT al Consorci de Biblioteques de Barcelona (CBB) ha convocat una vaga dilluns, 7 d’octubre, coincidint amb la Trobada Internacional de Biblioteques de la International Federation of Library Associations (IFLA) que se celebra a la ciutat del 6 al 9 d’octubre. L’objectiu de l’aturada, segons han informat, és visibilitzar el malestar del personal.

El sindicat ha denunciat en un comunicat que les demandes del personal pateixen una “desatenció crònica”, especialment després la pandèmia. “Les administracions responsables de les Biblioteques de Barcelona ajornen reiteradament les resolucions dels conflictes laborals: mobilitat entre centres de treball, salut laboral, mesures de conciliació i permisos, millores laborals…”, han afegit.

En resposta a això, han decidit en assemblea convocar una vaga de 24 hores i dues concentracions, a les 9 h i a les 17 h a l’Escola Industrial, on tindran lloc la jornada de l’IFLA. “És una ocasió immillorable per fer visible que a les biblioteques no tot són flors i violes i que les persones que hi treballem estem cada vegada més descontentes”, han reivindicat.

Mobilitat, conveni i conciliació, les reivindicacions principals

Segons han detallat, les demandes principals tenen a veure amb la mobilitat, el conveni i la conciliació. “Fa dos anys que l’empresa es nega a aplicar la mobilitat entre les 40 biblioteques“, han explicat en un comunicat. Així, han aclarit que aquesta mesura, que és la primera vegada a la història que es deixa de fer, no té cap cost econòmic per al Consorci i seria una millora substancial també per a la salut laboral.

També han mencionat el conveni. “Malgrat que es diu que s’estan acomplint tots els acords signats l’any 2022, la realitat és que no s’han dut a terme els que tenen a veure amb millores en salut laboral o millores retributives”, han denunciat.

Pel que fa a la conciliació, han afirmat: “No podem sostenir un servei de qualitat sense la conciliació del personal”. Es queixen que fan horaris rotatius, treballen sis i set dies a la setmana, amb algun torn d’11 hores seguides. “No tenim dret a la flexibilitat ni al teletreball i el projecte de reestructuració horària que ens vol imposar el CBB no resol el problema”, detallen.

A més, també han inclòs altres reivindicacions històriques a la llista, com l’elaboració de protocols, els complements retributius o la internalització dels serveis externalitzats.

El Consorci referma que els acords s’han complert

Des del Consorci de Biblioteques de Barcelona asseguren que els acords signats s’han complert. En aquest sentit, Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques, afirma que s’ha produït el 99 % de l’estabilització de la plantilla d’interins i que la temporalitat s’ha reduït del 60 al 4 %. A més, desmenteix que s’estiguin fent jornades d’11 hores i assegura que les hores treballades de més es compensen.

Pel que fa a les condicions salarials, Burguillos recorda que hi haurà un increment de l’1,5 % el 2024, i del 0,75 % del 2023 de forma retroactiva, un acord que van signar amb els sindicats el 26 de setembre. Per això, se sorprèn que pocs dies després convoquin una vaga i referma que tenen reunions constants i una voluntat de negociació. Des del 2018, remarca Burguillos, la plantilla ha crescut de 398 a 466 treballadors estructurals.