Al Mercat de la Boqueria des de fa anys hi ha una vintena de parades tancades. La seva renovació, per a l’Associació de Comerciants s’està eternitzant i no entenen per què l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona no les posa a concurs. Els comerciants creuen que les persianes abaixades degraden la Boqueria i per això demanen que s’obrin o que l’espai, que ara ocupen, se’ls donin usos encara que siguin temporals. Aquest equipament és un dels que més visites té de tota la ciutat per la seva ubicació, a tocar de la Rambla de Barcelona.

Parades tancades, mala imatge

De les prop de 300 parades que té aquest mercat, hi ha més d’una vintena que fa anys que estan tancades. Les persianes abaixades, segons la Mercè Petràs, quarta generació de la mateixa família amb parada al mercat “donem la imatge d’un mercat que està a mig gas, que no està al cent per cent“.

Donem la imatge d’un mercat que està a mig gas, que no està al cent per cent”
Mercè Petràs, Fruits del Bosc Petràs

La Maria Dolores Oliveros, d’El Naranjito, és la tercera generació familiar present al mercat. Ha estat en diferents ubicacions i des del 2015 és a la zona més propera a la plaça de la Gardunya. “El fet que aquestes parades no obrin fa estrany, ja que hi ha gent interessada a instal·lar-s’hi. Espero que les obrin aviat, hi tinc confiança“. Els paradistes coincideixen a afirmar que les persianes abaixades perjudiquen el mercat i sobretot, els negocis que estan més a prop.

Donar-li usos encara que siguin temporals

Òscar Ubide, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria assegura que hi ha gent interessada a obrir parades “i així li ho hem fet saber a l‘Institut Municipal de Mercats de Barcelona. De fet anem reclamant periòdicament a l’institut que no tinguin parades tancades”. En aquest sentit explica que “si no s’obren de manera definitiva, que es donin per permisos temporals per gent que vol venir a fer a fer proves d’un producte propi que treuen i que per veure quina és l’acceptació per part del públic que tenen”.

La dilatació en el temps de les parades tancades, segons Ubide, degrada la imatge del mercat. Afegeix a més que “urgeix donar una sortida a les que estan més a prop de la plaça de la Gardunya”, ja que aquesta inactivitat, propicia que es consolidin mals usos de la plaça“.