El restaurant Casa Leopoldo ha tornat a aixecar la persiana al número 24 del carrer de Sant Rafael, al Raval. I en pocs dies els nous propietaris, el grup de restauració Banco de Boquerones, asseguren que ja han constatat la màgia que desprèn el local: “Ve molta gent, sobretot barcelonins, que busquen retrobar-se amb el restaurant que tenien a la memòria”, explica el copropietari Bruno Balbás. “L’altre dia va venir una família i els avis explicaven als nets anècdotes que havien viscut a Casa Leopoldo”.

“Uns clients van voler recrear l’àpat que van fer fa 30 anys”

Anècdotes també lligades al paladar: “Una parella va reservar taula amb l’objectiu de recrear l’àpat que van fer fa 30 anys. Havien menjat bacallà a la mussolina, un plat que la Rosa Gil preparava al seu marit, i es van estranyar que no ho tinguéssim a la carta!”, comenta rient Balbás. Assegura que l’equip de cuina treballa per recuperar el receptari de Gil, però, adaptant-lo als nous temps.

En la mateixa línia, el xef executiu del restaurant, Albert Pineda, explica que del que es tracta és “d’adaptar la cuina clàssica que sempre s’ha fet aquí donant un toc modern. Però som conscients que la gent vol trobar la cua de bou o les mandonguilles amb sípia!”. Per recrear els plats amb la màxima fidelitat, Pineda ha pogut disposar del llibre de receptes que Gil va publicar.

La nostàlgia no només es nota a la carta, sinó també en la decoració. Els nous propietaris han volgut respectar les taules de ferro forjat i marbre, les rajoles i els cartells de les curses de braus. A l’anomenada sala de toros també hi ha un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán, amb una placa que recorda la taula on sempre seia: “D’esquenes a la porta per evitar que el reconeguessin i el molestessin mentre escrivia”, explica Balbás.

Reobre Casa Leopoldo: “Tindrem estofat de cua de bou però que ningú no s’esperi entrar a un museu”
El grup Banco de Boquerones dona una nova vida al mític restaurant del Raval amb la intenció de ser també un espai de tertúlia literària

Vázquez Montalbán també és el nom d’una sala privada per a 18 comensals decorada en tons verds. L’altra sala privada, amb taula per a vuit, porta el nom de Rosa Gil i té el rosa com a color predominant. També hi ha el saló Bohèmia, pensat perquè s’hi facin tertúlies “rememorant l’antic esperit de Casa Leopoldo. Aquí s’hi han viscut moltes històries, s’hi han escrit llibres, s’han debatut idees polítiques. Respira història per les quatre parets”.

I tot plegat va enamorar Balbás quan va veure el cartell del local en lloguer: “És una aventura romàntica al 100 %. També és una aposta pel barri”, afegeix. “No estem sols. Tenen molt mèrit els qui no han marxat mai. Si tots hi confiem ho aconseguirem. El Raval és un barri a recuperar i Barcelona se’l mereix”. Banco de Boquerones ha reconvertit espais emblemàtics en restaurants com ara l’antiga ferreteria Casa Ràfols, al carrer de Trafalgar, o la botiga de queviures Can Framis, al Born.