La tradició comercial del carrer Comtal es remunta als inicis del S.XX, quan es va convertir en un eix essencialment comercial, igual que els carrers del voltant. L’any 1985 l’Ajuntament el va convertir en un carrer per a vianants donant resposta a les peticions dels veïns i comerciants de la zona. Aquell mateix any, l’Associació Barna Centre va començar a instal·lar les majòliques, d’inspiració medieval, que posaven en relleu les 120 especialitats comercials del carrer.
Durant anys, la cinquantena de locals del carrer han tingut una oferta de comerç molt diversificada, amb botigues arrelades al barri i clientela de proximitat. Però a partir de l’any 2008, coincidint amb la crisi econòmica, la situació va començar a canviar, principalment a causa de les pujades dels preus dels locals.
El preu dels lloguers foragita el comerç tradicional
Les botigues de tota la vida van començar a abaixar persianes, no perquè el negoci no funcionés, sinó perquè no podien assumir l’augment del lloguer. Alguns dels comerços que ja no despatxen al carrer Comtal són la xarcuteria Fondevila, la Montserratina, Can Boada, la Casa del Bacalao, la Formatgeria Simó o l’Òptica Sanabre.
Els establiments tradicionals s’han substituït per altres de monocultiu turístic i la situació s’ha accelerat arran de la pandèmia, en contra del que podria semblar, ja que la covid va aturar l’arribada de visitants a la ciutat.
Obren vuit botigues de records en l’últim any i mig
En el darrer any i mig al carrer Comtal s’han obert vuit establiments de souvenirs i una altra de cànnabis, en un eix on fins ara no n’hi havia cap. Per contra, del teixit comercial tradicional només queden vuit botigues, alguna de les quals en greu risc de no poder continuar. L’última en abaixar la persiana ha estat l’herbolari Agricòlia després de 40 anys.
Barna Centre qüestiona el model comercial
L’associació de comerciants Barna Centre denuncia aquesta pèrdua i demanen a les administracions que es qüestionin el model de comerç i de ciutat que suposa aquest canvi del teixit comercial. També es pregunten com pot ser que aquests negocis, que segons l’entitat no tenen gairebé activitat, puguin mantenir-se oberts.
En menys de 10 anys, un carrer típicament barceloní, ha vist alterada la seva fesomia comercial. El Gòtic ha perdut comerços arrelats i que donaven servei, però no és només una pèrdua per al barri, sinó per a tot Barcelona .