“Hi haurà calçots! En menjarem, però potser menys quantitat”, avisa Eduard Vila, de Fruites i Hortalisses Baldiri Vila. “No sabem què passarà amb el preu però hi haurà menys quilos que altres anys”, afegeix. El mateix passarà amb les carxofes: “En tindrem perquè el mercat és ampli i hi ha altres zones de la península més fresques d’on en podem portar”. Ara bé, alerten que si parlem de producte de proximitat, “l’òptim, tendre i bo això es retardarà mig mes o més de l’habitual”.

Aquesta és una de les conseqüències que les altes temperatures triguin tant a marxar: “No pots plantar perquè les plantes es cremen. Ens hi trobem cada cop més”. Això retarda la producció del delta del Llobregat i el producte s’importa de França, Bèlgica o Holanda “a un preu més elevat del que tocaria”, assenyala Vila.

La mongeta tendra, a preu desorbitat

Els majoristes del sector expliquen a betevé que la major part de la fruita i la verdura s’ha encarit com a conseqüència de la sequera però també per l’augment de les despeses de producció i distribució. Posen l’exemple de la mongeta tendra. Ells la compren a uns 8 € el quilo i això suposa que el consumidor final la pugui acabar pagant a 11 o 12 €. Un ingredient bàsic a la taula de moltes famílies que s’ha convertit “pràcticament en un aliment de luxe”. Un altre producte que s’ha disparat els darrers mesos són els pebrots de Padrón. Vila assegura que els comprava abans de l’estiu a poc menys d’1 € i ara ja els paga a 5 € el quilo.

Un cistell de la compra més barat

Quan betevé han preguntat, els majoristes han ajudat a elaborar un cistell més econòmic per a la segona quinzena de setembre. Els preus van oscil·lant setmana a setmana, però, des del Gremi del Peix i el Marisc, el president, Ángel Máñez, recomana productes més barats. “El salmó que està més econòmic que l’any passat, les orades de viver, la maire, la sardina està bé de preu i el rap tampoc no està gaire car. El més car ara és la sèpia, però ara engega la temporada i en pocs dies la veurem més barata juntament amb el calamar i el pop”.

Des del sector de la fruita, el vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona, Pere Prats, reconeix que el producte “està més car” però tria per al cistell econòmic “les figues, el préssec groc de tardor i tota la fruita de llavor com les pomes i les peres que trobarem a un preu normal”.

El mercat majorista de les hortalisses proposa introduir a la llista de la compra “els apis, els carbassons i els pebrots vermells” i esperar una mica a l’arribada de les coliflors i cols de proximitat: “El producte d’aquí sempre és més econòmic i més bo”, recomana Vila.