La maquinària per produir tortells ja s'ha posat en marxa, tot i que el volum de feina es concentrarà demà a la nit. El Gremi de Pastissers treballa amb la previsió d'elaborar els mateixos tortells que l'any passat: 560.000 a tota la província de Barcelona. ANTON BELLART, Gremi de Pastissers de Barcelona "Més de petits o menys de grossos, però més o menys jo crec que és una diada que la tenim molt assumida nostra i encara hi ha uns quants calerons per gastar-se en aquesta diada. I no és una diada gaire cara". SÍLVIA CARBONELL "Sobre gustos no hi ha gaire novetats. El que més agrada és el tradicional, el de massapà, seguit del de nata, trufa i crema". PILAR SABEL "El tradicional, el de massapà, aquell que porta massapà per sobre i que no porta relleno. Aquest, el de sempre". BERNAT VERDE "Una miqueta especial, mig de nata mig de trufa. És habitual, però és per a la família, per a tots als que els agrada la nata i als que els agrada la trufa". En aquesta pastisseria fa anys que la sorpresa eren figures de dibuixos animats. Enguany han decidit tornar a regalar el rei, per què la gent el reclamava.

El tortell de Reis es consumeix tradicionalment el dia 6 de gener -i en alguns casos el 5 a la nit-. És un pastís elaborat amb una pasta de brioix que es decora amb massapà, fruita confitada i sucre. En els últims anys, també s’hi han anat incorporant farciments de nata, crema o trufa.

Tradició pagana
L’element indispensable, però, són la fava i la sorpresa que s’amaguen dins el tortell. Segons la tradició, qui troba la fava ha de pagar del tortell, mentre que a qui li toca la sorpresa, serà coronat rei.