reduflació què és

Barcelona és la segona ciutat amb els supermercats més cars d’Espanya, segons un estudi de l’OCU. En el primer lloc hi ha Palma i, en tercer lloc, Girona. L’informe indica que el cistell de productes bàsics s’ha encarit un 15,2 % als supermercats, la major pujada de preus en 34 anys. L’organisme ha estudiat 239 referències en 1.200 supermercats de 65 ciutats, que inclouen productes d’alimentació, drogueria i higiene, i conclou que el 95 % dels productes s’han encarit aquest any una mitjana del 15,2 %.

En destaquen productes com l’oli de gira-sol, amb una pujada del 118 %, i la farina i derivats, les magdalenes i la margarina, amb més del 75 %. Els plàtans, la pasta i l’oli d’oliva han tingut increments de més del 50 %. Només hi ha 12 productes en la categoria d’higiene, com el xampú, i fruites exòtiques, com l’alvocat (-10 %) o el kiwi (-6 %), que han baixat de preu.

Fins a 994 euros d’estalvi depenent del supermercat

L’OCU apunta que la pujada de preus ha estat generalitzada a tots els supermercats, tot i que els establiments dels grups Dia i Mercadona són els que han incrementat més les tarifes. Com a contrapartida, els supermercats que menys han augmentat els preus són Alimerka, Carrefour Express i BM Urban.

L’informe també assenyala que es poden estalviar fins a 994 euros de mitjana amb una bona elecció del supermercat.