Un estudi de Startup Heatmap Europe destaca Barcelona com una de les tres ciutats europees més atractives per establir-hi una empresa tecnològica emergent o “startup“, juntament amb Londres i Berlín. Segons dades de la MWCapital, a la ciutat n’hi ha més de 1.197. El primer tinent d’alcalde Jaume Collboni, assegura que “malgrat la situació mundial de l’economia, Barcelona continua apareixent de forma consistent en rànquings i classificacions com a ciutat per al talent tecnològic“.

Segons el sondeig anual sobre la mobilitat dels fundadors d’aquests tipus d’empreses, durant el període 2017-2020, la capital catalana es manté per quart any consecutiu en aquesta posició i el 18 % d’emprenedors que el 2020 van crear una empresa emergent van escollir Barcelona per establir-se. A banda, més d’un 65 % de les persones que emprenen amb aquest tipus de projectes són estrangeres, fet que també converteix la ciutat en el quart “hub” europeu amb una comunitat més internacional.

Seu d’empreses “unicorn” i “deep tech”

La ciutat té una comunitat digital forta formada per un total de 77.000 professionals, el 26 % dels quals són dones, segons assenyala Barcelona Digital Talent. L’estudi també la situa com la segona ciutat rànquings de nuclis tecnològics que aglutinen més de 500 milions d’euros d’inversió i que apleguen més emprenedors tecnològicament capacitats. Concretament, més del 32 % dels fundadors d’empreses tecnològiques emergents són experts en programació i codificació.

A més a més, també hi tenen seu set empreses “unicorn”, és a dir, amb un valor empresarial superior al bilió de dòlars, com N26, Glovo o Letgo. I és l’ecosistema amb més empreses “deep tech” (que es dediquen a proveir solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria).