El sector dels pisos turístics continua a l’ofensiva contra el decret català que regula aquests habitatges i permetrà eliminar-los de Barcelona el 2028. Apartur afirma que ja s’han presentat reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat que corresponen a uns 1.500 pisos turístics de Barcelona que sumen 1.000 milions d’euros.

El termini per presentar la documentació finalitza el 8 de novembre —un any després de la publicació de la normativa al DOGC— i la patronal assegura que està assessorant altres propietaris i gestors vinculats a l’activitat. De fet, calculen que el valor final de les indemnitzacions podria superar els 3.000 milions d’euros només a Barcelona i que s’enfilaria fins als 7.000 milions a tot Catalunya.

“Arribarem fins al final”

Des d’Apartur han fet una crida als propietaris i empreses que gestionen pisos turístics de Barcelona perquè presentin aquesta reclamació de responsabilitat patrimonial i al·leguen una situació d’“inseguretat jurídica”. “És la via que tenim per lluitar contra una regulació que Jaume Collboni ja ha anunciat que utilitzarà per tancar les llicències a Barcelona”, ha dit el president d’Apartur, Enrique Alcántara. També li ha retret que no atengui les peticions de diàleg del sector: “Fa més d’un any que intentem veure l’alcalde. No hi ha mà estesa”.

Alcántara també ha assegurat que el decret tindrà dos efectes sobre el govern català: “La Generalitat haurà de pagar aquestes indemnitzacions, però també el que representa perdre el 50 % del turisme que visita Catalunya”. Per això, ha assegurat que Apartur arribarà “fins al final” en la defensa dels drets dels seus associats. Per això, ja avança que si no ho aconsegueixen per aquesta via, recorreran després a la via judicial amb un recurs contenciós administratiu.

“Una expropiació forçosa i encoberta”

“Ens trobem davant d’una expropiació forçosa i encoberta“, ha assegurat la directora general, Marian Muro. Per això, ha dit que la propietat té dret a reclamar les pèrdues per les inversions ja fetes, però també pels guanys que tindria en el futur.

El president d’Apartur considera que cal una reflexió molt profunda sobre aquest decret i sobre l’impacte que tindrà. “El 40 % dels turistes que visiten Barcelona pernocten en pisos turístics”, ha recordat i ha afirmat que això també perjudicarà molts altres sectors com la restauració, els guies oficials, els monuments… “Barcelona no pot renunciar a aquest 40 %”, ha sentenciat.

“Els hotels han destruït habitatge”

Alcántara també s’ha mostrat crític amb el sector hoteler i ha assegurat que la solució no pot ser construir més hotels. Des d’Apartur recorden que l’argument en què se sustenta la norma catalana és el problema de l’habitatge, però creuen que eliminar els pisos turístics no és la solució, ni tampoc fer més hotels.

D’altra banda, Alcántara ha avisat que hi ha una falsa afirmació que els hotels “no treuen habitatge” i ha apuntat que el “destrueixen de forma irreversible”. “Els hotels han destruït habitatge, perquè estan fets en sòl residencial on abans hi havia pisos”, ha dit Alcántara, que també ha lamentat que això no es té en compte.

“En algun moment aquest decret s’anul·larà”

Des d’Apartur es mostren confiats que els tribunals acabaran tirant enrere la nova regulació i que “en algun moment aquest decret s’anul·larà”. En aquest sentit, han recordat que, a banda de les reclamacions, el Tribunal Constitucional ha acceptat a tràmit un recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP, i que també hi ha una tercera via oberta a la Comissió Europea amb un expedient per vulneració de la normativa comunitària.

Per acabar, la patronal diu que també se sent avalada per un estudi de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que diu que el decret no respon als principis de necessitat i proporcionalitat i que era indiscriminat i un abús. I un altre informe que va publicar la Comissió Nacional de Mercat i Competència.