Una desena d’establiments comercials del barri Gòtic han convertit els seus aparadors en petites mostres d’art. Es tracta d’Aparadors Artístics, un projecte impulsat per la publicació cultural Hänsel i Gretel, Barna Centre i l’Ajuntament de Barcelona, amb la intenció de potenciar els aparadors com espais comercials i de diàleg amb la ciutadania. Hi participen botigues dels carrers del Pi, Petritxol, de la Palla i adjacents, com la Fargas Xocolateria, la Sala Parés, Conesa Papereria o Sant Joieria, entre d’altres.

L’objectiu, segons els organitzadors és potenciar els aparadors com espais comercials però també de diàleg amb la ciutadania. També perquè la proposta serveixi per contribuir a la recuperació tant econòmica com anímica de la ciutat.

Intervenció de la pintora Dominika Berger a l’aparador de la Sala Parés

Segons els seus creadors, la iniciativa reinterpreta l’esperit de l’Auca del Senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, que presenta la conciliació de dos mons aparentment irreconciliables, el del botiguer i el de l’artista bohemi. Precisament un plafó ceràmic d’aquesta obra es troba a l’entrada del carrer Petritxol des del 1956.

13 artistes de reconegut prestigi

A la iniciativa hi participen 13 artistes de reconegut prestigi provinents de les arts visuals, escèniques del cinema i de la literatura. Així, per exemple, l’obra de Joan Fontcuberta, un dels fotògrafs catalans amb més projecció internacional, ocupa l’aparador de Fargas Xocolateria, al carrer del Pi. O un altra, la proposta del director i productor de cinema català, Albert Serra, es pot veure a l’Accent Created Diamonds, un dels primers establiments a Europa dedicats exclusivament a la venda de joieria amb diamants creats al laboratori.

L’artista gràfic Jaime Serra explica la seva intervenció a la Joieria Petritxol