preus aliments

(ACN) Diversos aliments bàsics han pujat més d’un 30 % de preu final al consumidor en dos anys. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, recopilades pel servei d’estadística del Departament d’Acció Climàtica, l’oli d’oliva ha incrementat el cost un 56 %; la llet, un 40 %; l’arròs, un 38 %; els tomàquets, un 31 %; els ous, un 30 %, i les mandarines, un 28 %. Dels productes bàsics analitzats per l’ACN, la carn de porc processada és la que més s’ha disparat, un 92 %. El preu dels aliments als supermercats contrasta amb el dels productors, perquè alguns productes són entre tres i cinc vegades més cars que el que cobren els pagesos.

A diferència de l’IPC, que mostra un índex de preus i les variacions respecte a períodes anteriors, les dades d’Acció Climàtica analitzades per l’Agència mostren el preu mitjà real que paguen els consumidors pels productes. I l’augment del cost en alguns casos és més substancial en els últims dos anys que en l’última dècada.

La llet, que en la mitjana mensual del 2015 costava 0,74 euros el quilo —una unitat de mesura que pràcticament equival a un litre en la llet—, valia 0,72 euros el 2021. L’any passat va ascendir a 0,87 euros i, en la mitjana dels primers cinc mesos d’aquest any, ja ha arribat a 1,01 euros el quilo i ha superat la barrera de l’euro per primera vegada.

L’oli d’oliva, el producte que més s’ha disparat

Un altre exemple paradigmàtic és l’oli d’oliva, tenint en compte els tipus verge i refinat. El preu per quilo era de 3,40 euros el 2015 i, després d’uns alts i baixos, es mantenia en el mateix preu el 2021. Des de llavors, però, també s’ha anat enfilant, fins als 5,30 euros el quilo en la mitjana dels primers cinc mesos del 2023. La previsió és que continuï a l’alça, ja que el preu ja era de 5,62 euros el mes de maig.

La despesa en oli d’oliva cada mes ha passat de 2,43 euros per persona fa dos anys a 3,10 euros enguany, malgrat, també, el descens en el consum.

El quilo del tomàquet, de mitjana, ha passat de 2,01 euros el 2021 als 2,64 euros a Catalunya enguany. En la mateixa tònica, el de les mandarines ha fet un salt de 1,78 euros a 2,28 en el mateix període. L’arròs es va mantenir per sota de l’euro el quilo fins al 2018, però va saltar fins als 1,56 euros en la mitjana mensual del 2023. Els ous també són més cars que mai, amb un preu mitjà de 3,33 euros el quilo enguany, gairebé un euro més que l’any 2020.

La dinàmica és la mateixa en el preu de les pomes, que costen de mitjana 1,77 euros per quilo, un augment més suau, del 10 %. La mongeta tendra, amb un increment similar, se situa en els 4,24 euros el quilo, i el pollastre toca sostre amb un preu de 5,73 euros el quilo, un 19 % més que fa dos anys.

Entre tres i cinc vegades més car que el preu percebut pel pagès

Els preus percebuts pels pagesos catalans són sensiblement inferiors en diversos casos al que acaba pagant el consumidor final. Un dels exemples més dispars és el del quilo de mandarines, a 0,48 euros rebuts pel pagès però 2,28 euros pagats pel consumidor, gairebé cinc vegades més.

En el cas del pollastre de granja viu, el preu d’1,36 euros que en rep el ramader passa a ser de 5,73 euros a la carnisseria, quatre vegades més.

Els pagesos reben 0,47 euros per quilo d’arròs, però el consumidor en paga 1,56. Pel que fa als tomàquets, el productor el cobra a 0,87 euros i el client final en paga 2,64; també en la poma el preu passa de 0,59 euros a 1,77 euros.

En canvi, segons les mateixes dades, la diferència en l’oli d’oliva és molt més baixa, amb un rang de preus entre els 4 i els 5,50 euros per al productor depenent del tipus i un cost de 5,30 als prestatges dels supermercats.